Skip to Content

Симпозиум „Код: Криле“ в Лесичово

Стартира второто издание на симпозиума по скулптура „КОД: КРИЛЕ”- Лесичово”18.

Идеята на симпозиума е  да затвърди  изявата на  млади  скулптори, които носят творчески заряд и идеи, готови да продължат ценностите и духа на новородилият  през 2016 г.  форум ,   без ограничаване свободата на идея и материал,в близост до по-широка публика .

На 3 октомври (сряда ), 2018 г. от 12.00 ч., в  крайпътното пространство         / до стадиона / на  с. Лесичово ще се открие и заключителна изложба на скулптурите от метал на шестимата  млади автори в  пластичния форум.

            Форумът  се провежда със съдействието на програма „Дебюти“ на НФК,     Община Лесичово,  фирма STOVI group и се реализира от  Сдружение ИКАР.

Идеята за симпозиума започва от ентусиазма на една обособена творческа група от млади автори, които работят предимно в областта на металната пластика и са възпитаници на Катедра „Метал“ в НХА . Съчетанието на творческата енергия с подадената ръка на г-н Иван Петков за използване  на базата в с .Лесичово  ражда  Първото издание на Симпозиум „Код: Криле“ през м.септември , 2016 .

Поставяйки си за цел пластичният форум да се превърне в традиция,   ядрото на групата  печели  доверието на Община Лесичово и с финансовата помощ на Програма „Дебюти“ на НФК при МК , както и с подкрепата на фирма STOVI group днес сме свидетели на  провеждането на Второто издание на симпозиума . Участниците в него са младите  автори:

Александра Ангелова

Боян Иванов

Калоян Георгиев

Кирил Георгиев

Соня Радева

Станислава Иванова

Задачата в този форум е привлечените  автори,  да създадат скулптури от метал, които да са уникално експонирани в крайпътното пространство на с. Лесичово / в близост до стадиона/, спазвайки  цялостната  концепция за социализацията на изработените пластики  до по-широк кръг публики от жители и гости на селището.  С този проект Сдружение „ИКАР”  продължава да поощрява първите стъпки на млади автори в необятния свят на изкуството чрез предоставяне шанс за участие в творчески процес, без ограничаване свободата в избора  на идея и материал.

 Защо „Код: Криле“ ?

Крилата са символа на лекотата, духовността и възможността на човека да полети и да се издигне към небето. Израз на стремежа на душата да се издигне над човешката природа, да овладее познанието, въображението, творческата мисъл, свободата и победата.

Според древните индуси крилата изразяват свободата да оставиш земното зад себе си в резултат на съзерцанието и да достигнеш „божественото“ . В древен Египет крилатите богове били богове защитници, които обгръщали с крилата си хора, животни, стени, огради и храмове за да ги предпазят. Гърците изобразявали Любовта и Победата с крила. Платон смята крилата за символ на Интелигентността и Разбирателството. В християнската традиция  Бог предпазва човека със сянката на крилата си, а когато човек се разграничава от Бога, той губи първо собствените си крила.

Днес идеята за крилете има съвременна препратка с привкус на бягство от всекидневно потискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на битието. Полетът на личността в живота на 6-те пластики от метал отразява познанията и интуитивния усет на групата млади творци към формата и материала облечен в емоционалните им състояния. Резултата от второто издание на проведения симпозиум е своеобразен творчески феномен , който ни кара да се замислим за „крилете“ в самите нас 



Партньори