Skip to Content

С магията на въздуха и водата се запознаха малчуганите в Европейската нощ на учените в УХТ

Тайните на науката и магията на въздуха и водата разкриха пред малчугани в Европейската нощ на учените преподавателите от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Тя премина при изключителен интерес от страна на ученици, студенти и граждани. „Дейностите в рамките на „Европейската нощ на учените” целят утвърждаване на образа на учения, разбиране за важността на ролята му и неговата работа за развитието на общест­вото“, каза при откриването ректорът на УХТ проф. Кольо Динков. Той запозна публиката с постиженията и научните проекти на престижното висше училище, което тази година празнува 65 години от основаването си.

         „Европейската нощ на учените тази година е посветена наЕвропейска година на културното наследство и на 65-та годишнина от създаването на хранителна наука, техника и технология у нас”, посочи от своя страна заместник-ректорът проф. д-р инж. Йорданка Алексиева. Тя представи целите на проект РЕФРЕШ, финансиран от Европейската комисия по дейностите „Мария Складовска Кюри” на програмата „Хоризонт 2020”, и допълни, че идеята е да се повиши общественото разбиране и ангажираност към науката, насърчавайки интереса на децата към научните дейности, технологията иинженеринга.

         Малките гости на бяха въведени в „тайните на науката” чрез увлекателна научна анимация „Магията на въздуха и водата” и „Химия в чинията”, водени с професионализъм от гл. ас. д-р Ивелина Василева. Всички се забавляваха, като правеха химически експерименти, доказващи свойствата на водата и въздуха или откриваха  несвойствени съставки в храните.

         Доц. Гогова и майстор хлебар Лефтеров демонстрирахатрадиционни български обредни хлябове, обредни хлябове по света и видове походен военен хляб от Византийската империя и Второто българско царство. Гостите опитаха различни видове погачи, празнични и ежедневни видове хляб от цял свят. Те можеха да дегустират ръжено-пшеничен хляб с кориандър, славянски кравай, моряшки и войнишки хляб, кримски ръжен хляб с орехи и плодове, ръжен кралски шведски хляб с плодове, каирски, мономах, аркан хляб в керемида и в гювече. Специален гост бе и Костадин Шанков – един от участниците от „МАСТЪР ШЕФ”.

         Гл. ас. д-р Илиян Добрев и археологът Румен Иванов демонстрираха как се прави сирене по възстановена древна технология в специален за целта реставриран съд, който е уникален, тъй като има само два такива в света – единият се намира в Археологическия музей в Англия, а другият – в България в УХТ.

         Лоредана Морели представи италиански сладкиши, които бяха опитани с удоволствие от малки и големи.

         Гостите се запознаха с традиционни ястия от различни региони на България чрез презентациите на преподаватели и студенти от катедра „Хранене и туризъм”. Специални гости на „Европейската нощ на учените“ бяха децата от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Олга Скобелева“. Студентският танцов състав „Пълдин“ допринесе не само за доброто настроение, но и увлече гостите в ритъма на кръшното българско хоро.

 

Университетът по хранителни технологии (УХТ) е водещ обра­зо­вателен и научноизследователски център в сферата на хранителните техно­ло­гии и техника, хранене, икономика и туризъм. По традиция пре­по­даватели, докторанти и студенти от УХТ - Пловдив участваха в „Европейската нощ на учените”, която тази година бе посветена на Европейската годината на наследството, в рамките на проект РЕФРЕШ.

Планираните дейности в проекта се фокусират върху основната цел да се повишава общественото разбиране и ангажираност към науката, насърчавайки интереса на децата към научните дейности, технологията, инженеринга и математиката. Вниманието е бъде насочено към широката общественост със специално внимание към студенти и ученици от всички възрастови групи, както и към деца, включително и в неравностойно положение или младежи със специални нужди и опасност от отпадане от образователната система за да се създаде разбиране за важността на ролята на учения и неговата работа за развитието на общест­вото и да се подпомогне избора на кариера.

Мероприятията се проведоха в навечерието на тържествата, посветени на 65-та годишнина от основаването на Университета по хранителни технологии.Партньори