Skip to Content

„Крехко разрушаване на материалите“- 5 години галерия „Червената точка"

Дата на събитието: 
Пт, 12/10/2018 - 18:30 - Пт, 02/11/2018 - 10:45

"Крехко разрушаване на материалите" е технически термин, който се прилага за материали като стъкло, метал и дърво, и изследва зараждането на пукнатини, образувани под въздействието на вътрешни и външни сили. „Крехко разрушаване на материалите“ се нарича и юбилейната изложба на галерия „Червената точка“. Изложбата предлага „пътуване“ в последните пет години като представя авторите, с които галерията работи в началото, когато е изкушена предимно от дървото като материал, с последните им и най-нови творби в момента. С годините програмата на галерията се отдалечава от материала, но уважението към изграждащата сила на въздействието върху него и процеса на промяна остава в нейния фокус.



„Изграждането е съпроводено с разрушаване. За да имаш, трябва да отнемеш. За да спечелиш, жертваш. За да изградиш, рушиш, преоформяш материала, опълчваш му се, но с внимание и уважение.“ - гласи посланието на юбилейната за „Червената точка“ изложба, а провокацията към посетителите е надграждането на насладата от красивото.



Кратката история на „Червената точка“ тръгва от материала – галерията

започва като място за съвременна интерпретация на традиционната

дърворезба, но в последните две години в програмата й влизат все повече концептуални проекти на утвърждаващи се български куратори, сборни и самостоятелни изложби на нови и на утвеърднеи автори с различни търсения и находки от съвременната арт сцена.

Изложбата, посветена на 5-та годишнина от откриването на галерията, обръща поглед назад в избора на авторите и споделя с тях крехкото състояние на сегашния момент - "тук и сега", стъпил на изминалия път, за да продължи нататък.



За последователите на галерията имената им са познати: Ваня Димитрова, Деница Дакова, Владимир Мичев, Георги Великов, Даниел Мирчев, Димитър Митев, Николай Мартинов, Роберт Цанев, Стелиян Стелиянов, Теодор Дуков, Цветан Николов. Връзката между минало, настояще и бъдеще е заложена в представянето и на трима нови за галерията автори - Калия Калъчева, Никола Божков и Ради Станчев.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT