Skip to Content

"Почерци"2 на Мариана Тодорова и "вертикалното поколение" в литературата

Снощи в столичното кафе „Дорис” се състоя премиерата на втората книга „Почерци” на Мариана Тодорова с портрети на съвременни български поети.

Ангелина Василева –поет и преводач - представи изданието. Тя акцентира върху темата за играта като метафора на свободата. Играта е нишката, която свързва „почерците” на шестимата поети, но и извън тази тема, творчеството им е изследвано цялостно и представено по достойнство в критическите студии. Избраните автори като представители на постмодернизма,  са не само свободни личности, но владеят и свободата на езика, на изказа. Към това мнение на Ангелина Василева се присъединиха и другите гости на вечерта.

Мариана Тодорова сподели, че един символ, един щрих от даден автор, ако е запомнящ се и  въздействащ, е достатъчен, за да се запознаеш с цялото му творчество. Всички представени поети  са новатори в изказа. Образите, които създават, са експресивни и граничат с драматургията. Това също е обединяващо в така различните като стилове и тематика Николай Кънчев, Иван Методиев, Иван Радоев, Екатерина Йосифова, Биньо Иванов, Пламен Дойнов.

Между първия представен  поет – Иван Радоев, до най-младият  - Пламен Дойнов има почти 50 години разлика. Това е цяло едно поколение и избраните от Мариана Тодорова автори, са действително представителните за този период.

Според Пламен Дойнов  авторката е създала визията за вертикално литературно поколение.

„Ако можех да избирам литературните си бащи, то тези поети, щяха да са сред тях” – каза Дойнов и допълни, че се е учил от тях, те са му въздействали и с тяхното творчество е израснал.

На този литературен празник, далеч от медийните прожектори, присъстваха двама от авторите - Екатерина Йосифова и Пламен Дойнов.

Тук бяха и поетесата Федя Филкова, съпруга на поета Николай Кънчев, Мая Методиева, съпруга на Иван Методиев, поетесата Александра Ивойлова, режисьорът Боян Папазов, Евелина Белчева - историограф и изследовател на архивните документи за значими български поети, "изследователката" на Иван Радоев - Мария Гарева, Георги Георгиев, който се заел със задачата да издири и съхрани творчеството и спомените за Иван Методиев, приятели на литературата. 

 

Сега предстои най-хубавото -литературните портрети на поетите от „Почерци” 2 да  срещнат  читателите си и да заемат подобаващо място в съвременната литературна критика.

Книгата „Почерци” 2 на Мариана Тодорова,

издателство „Карина –М”може да се намери в

Книжарница „Български книжици”,

както и в щанд Newsart в Книжен пазар.

Още снимки: 


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT