Skip to Content

Необикновен концерт в Софийската опера в края на 2018-та

Истински щастливци се оказаха верните зрители на Софийската опера и балет, които успяха да се снабдят с билети за двата Новогодишни спектакъла на първия ни оперен театър на 30 и 31 декември 2018 г. С много малка разлика в програмата през двете вечери, публиката възторжено оцени 16-те оперни и балетни изпълнения в първата част на концерта и 13-те – във втората част.

 

Съзнателно програмата на двата концерта не бе оповестена предварително, което осигури една благородна изненада за аудиторията, изпълнила голямата зала до последното място. Като чудесна традиция можем да посочим краткия видеоклип прожектиран при откриването на концерта, в който бяха представени всички премиери и значителни прояви на Софийската опера и балет, както на софийска сцена, така и при знаменателните гостувания в през 2018 г. в Италия, Полша, Япония, Москва – Болшой театър, редом с представленията на откритите сцени сред Белоградчишките скали и Парка на Военната академия „Г.С. Раковски“ в София. Оркестърът на Операта озвучи тържествено тази вълнуваща филмова история с изпълнение на увертюрата „Крадливата сврака“ от Джоакино Росини.

Трудно е да се опише богатството на творческата палитра от оперни и балетни изпълнения, сътворени по идея на Маестро Пламен Карталов и реализирани под режисурата на зам. директора по художествените въпроси Вера Петрова.

Диригент на Гала концерта е Ерих Вехтер.

Възпламеняващо въздейства още първото изпълнение от пребогатата програма на този Новогодишен празник! Красотата на хореографията и вълшебната сценография сякаш отведнъж омагьосаха зрителите при изпълнението на „Танц на часовете“ от „Джоконда“ на А. Понкиели“ със солисти Катерина Петрова и Емил Йорданов, и балетът на театъра.

Арията на графиня Еболи от „Дон Карлос“ на Дж. Верди отново бе филигранно изпълнена от младата Александрина Стоянова, съпроводена вещо от дамския хор. Никола Мияйлович и Хрисимир Дамянов още повече повдигнаха настроението с „Наздравица“ от операта „Отело“ /Дж. Верди/, а след тях последваха емоционалните изпълнения на великолепните Камен Чанев и Таня Иванова с дует на Отело и Дездемона – Gia nella note densa.

Дълго не ще бъдат забравени вдъхновените изпълнения на включените в програмата солисти. Мартин Илиев ни припомни магичното в арията на Зигмунд от операта „Валкюра“ на Р. Вагнер. Ева Джонг – стипендиант на Фонд „Райна Кабаиванска“ се прояви, като истинско откритие с изумителните  си изпълнение на арията на Норина от „Дон Паскуале“ /Г.Доницети/, както и в дуетите с Джеонгхйеок Сео /Корея/ - Норина и Малатеста, и с Никола Мияйлович – Дон Жуан и Церлина от „Дон Жуан“ на В.А. Моцарт.

Габриела Георгиева отново възпламени аудиторията с изпълнението си на „Наздравица“ от операта „Лейди Макбет“ /Дж. Верди/. Камен Чанев изтръгна поредните възторжени аплауси с арията на Андре Шение от едноименната опера на Умберто Джордано. Таня Иванова го последва с върховно емоционално изпълнение на арията на Чо-чо-сан от операта „Мадам Бътерфлай“ /Дж.Пучини/.

След тях Силвана Пръвчева и Мартин Илиев изпълниха блестящо дуета на Венера и Танхойзер от операта „Танхойзер“ на Р. Вагнер. А малко по-късно оперната сцена бе завладяна от балета и неговите солисти Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Георги Аспарухов – представили вълнуващо темперамента на „Валпургиева нощ“ от „Фауст“ /Ш. Гуно/.

Като финал на първата част на тържествения концерт бе “Si ridesta”от „Травиата“ /Дж. Верди/, изпълнен от хора на Операта.

Втората част на Новогодишния спектакъл започна с „Бал на Ларина“ /“Вот так сюрприз“/ от операта „Евгений Онегин“ от П.И. Чайковски. След това завладяващо изпълнение на хора Цветана Бандаловска се превъплъти великолепно във Вителия, изпълнявайки арията “Deh, se piacer mi vuoi”от операта „Милосърдието на Тит“ /В.А. Моцарт/. Лилия Кехайова с небивало очарование се представи с арията на Дона Елвира от операта „Дон Жуан“ /В.А. Моцарт/.

Като незабравим шедьовър в новогодишната програма този път бе изпълнението на Гергана Русекова в ролята на Клара от „Порги и Бес“ /Дж. Гершуин/, съпроводена от тромпетиста Ят Дунев. След тях прозвуча любимата ни „Рапсодия в синьо“ с виртуозното изпълнение на пиано на Йоланта Смолянова и кадифения звук от кларнета на Борис Борисов. Прекрасната музика бе визирана от съвършената хореография на солистите и ансамбъла на балета на Операта.

Върховен момент в празничния концерт бе изпълнението на тримата величави тенори Камен Чанев, Хрисимир Дамянов и Росен Ненчев, които представиха арията на Су-Чонг – “Dein ist mein ganzes Herz” от „Страната на усмивките“ /Фр. Лехар/. А когато оркестърът изпълни „Леката кавалерия“ от Франц Супе, публиката не се сдържа и с аплодисменти тактуваше завладяващата творба.

На финала на Новогодишния концерт на 31 декември, като апотеоз на празничното настроение бяха най-върховните изпълнения от мюзикъла “Mamma Mia” от Бени Андершон и Бьорн Улвеус, под режисурата на Маестро Пламен Карталов. Солистите Весела Делчева, Людмила Козарева, Силвана Пръвчева, Деница Шопова, Влади Михайлов, Радослав Владимиров, Николай Павлов, Александър Георгиев и Боян Арсов и ансамбъл взривиха за пореден път залата с тяхното вдъхновено изкуство! Мюзикълът „Мамма миа“ наскоро чества своя юбилей – 25-то представление пред 20 000 публика.

Публиката на Гала концерта на крака възнагради с неспирни овации своите любимци от Софийската опера и балет и бе гостоприемно посрещната в първия ни оперен театър с чаша шампанско, спуснати от висините безброй разноцветни балони и изключителното внимание оказано на скъпите гости от целия екип на Операта.

На добър час на Софийската опера и балет и нейната благодарна публика през Новата 2019 година!

Още снимки: 


Партньори