Skip to Content

Честват 171 години на Ботев в Одеса

В началото на годината освен традиционните празници, ние, българите имаме още един празник, като честваме годишнината от рождението на Христо Ботев. За Христо Ботев може да говорим като за поет, като за публицист и като за революционер. С всичко това може да опишем един от най-изявените национални герои на България. След себе си той оставя творческо наследие, което е актуално и днес. Христо е символ на родолюбие и на непрекъсната борба за свободата на България.

През живота си Христо Ботев живее извън България. След завършването на калоферското училище, той започва да учи в Одеса, след което работи като учител в бесарабското българско село Задунаевка и град Измаил. Далеч от роднините си, но сред свои хора, Ботев се проявява като поет и в Одеса пише първото си стихотворение „Майце се“.

Христо Ботев оставя дълбока следа в историята ни. Нека продължаваме да култивираме националното самосъзнание и да се съхраняваме като народ! Имаме достойни примери, нека се насочим към достойни дела. Бъдете здрави и пазете родното!

С уважение,

Колективът на

Всеукраинската обществена организация 

„Конгрес на българите в Украйна“Партньори