Skip to Content

Акад. Пламен Карталов беше удостоен с почетен знак на БАН „Марин Дринов“ на лента

Акад. Пламен Карталов беше удостоен с почетен знак на Българската академия на науките „Марин Дринов“ на лента. Отличието връчи председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски по време на церемония, състояла се на 5 февруари 2019 г. Почетният знак се дава по повод неговата 70–годишнина, за приноса му в популяризирането на българското оперно изкуство в България и в чужбина и за успешната му организационна дейност.

Като дългогодишен директор на Национална опера и балет той става академик на БАН в Отделение за изкуство и изкуствознание през 2012 г. Това отделение е цвета на Българската академия на науките, защото е събрало една представителна група от български творци и показва, че БАН още от своето създаване е отдавала огромно значение на духовността – подчерта председателят на БАН акад. Ревалски.

Акад. Карталов благодари за това признание към него и към неговото отделение и допълни, че всичките му постижения са в името на една кауза, наречена „Българска национална опера“ и затова това отличие е признание също и към неговите колеги.

Голям е приносът на акад. Карталов за популяризирането на българското оперно изкуство, както и професионалното израстване и международната кариера на много млади артисти. Той пресъздава впечатляващи със сценичната си интерпретация произведения от бележити български композитори. По негова инициатива се осъществяват оперни постановки на открито, най-голямата от които е фестивал „Опера на площада“, която привлича публика от цял свят.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT