Skip to Content

„Годениците на Левски” от Светослава Рудолф – Дякона от плът и кръв

На 18 февруари 2019 г. се навършват 146 години от обесването на Васил Левски – най-светлия герои в  българската история. За неговите дела и за смъртта му са написани десетки трудове, образът на Дякона е издигнат до този на светец, отдаден неустрашимо на революцията, за когото всички други трепети на сърцето са непознати.

Но дали това е било така?

Известната българска журналистка Светлана Рудолф се заема с нелеката задача даотсее факти и мистификации и да се опита да изгради цялостен образ на Апостола на свободата като човек, който изпитва колебания, чувства  и съмнения, без това да намалява значимостта на мисията му – дори напротив.

 „Годениците на Васил Левски”  е труд, който ще излезе на пазара на 18 февруари 2019 г. и представя Апостола не като отдаденединствено на революцията, какъвто го описва първият историограф на Левски – Захари Стоянов, а като човек, който е обичал истински няколко пъти и се е сгодявал неведнъж, макар и често по чисто конспирационни причини.

Базирано не само на спомени на очевидци и роднини, а и на трудно издирени ранни документи и свидетелства в Централния държавен архив, в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий”, в Регионалните исторически музеи в Карлово и Ловеч, както и в лични архиви, изследването надгражда идеализирания образ на бореца за свобода, за да открие истинския лик на Васил Левски –  човек от плът и кръв. 

За истинския годеж на Апостола в село Аджар (към днешна дата село Свежен), за любовта му към Гена Бонина и намерението му да устрои свой собствен дом, „Годениците на Васил Левски”  разказва живота на един велик българин по достъпен и обективен начин.

Заповядайте и на представянето на книгата, което ще се проведе от 18:30 ч. на 20 февруари 2019 г. във централното фоайе на Национална библиотеката „Св.Св. Кирил и Методий”, където Светослава Рудолф ще разкаже малко по-подробно за работата си с източниците, а журналистът и водещ на предаването „Вяра и общество” Горан Благоев ще представи книгата.Партньори