Skip to Content

Издателство "Карина-Мариана Тодорова" представя стихосбирката на Божидар Томов "Крадец на мигове"

Дата на събитието: 
Ср, 27/03/2019 - 18:00 - 20:00

 

Откраднах мигове от хора, които обичах(м).

Някои откраднах от непознати.

А повечето от себе си.

Изръсих ги върху листовете хартия, до­като бягах от местопрестъплението. Или по-къс­но, когато ме притиснеше гузната съвест.

В края на второто полувреме на живота си, се почувствах длъжен да го призная.

Някои мигове разтапяха сърцето ми със сво­ята прекрасност, някои ме срутваха с бол­ка. Следите, които тя оставя като че ли са по-силни.

Не бих се уплашил, ако ми се наложи да повто­ря живота си. С всичките му милиони мигове, прекрасните и болезнените. Дори и някой злорадо да подшушне в ухото ми: „Чове­че, това е секънд-хенд“.

Нали аз тъй или иначе няма да си спомням нищо от него? И ще прочета книгите си, убе­ден, че са написани от другиго. Може би тук-таме ще попрескачам по някой пасаж или по някоя страница. На моменти ще казвам: „А бе, историческа литература...“ Но в никакъв слу­чай не „исторична“.

Поезията е върхът на „аз“-формата. Но тъй като поетът е и артист, всъщност, той често влиза в роля (излиза от себе си), кипри се в чужди костюми и разпръсква чужди чувства. Тъй че, ако четете следващите страници, не си представяйте непременно, че този, който стрийптизира пред погледа ви, съм самият аз. За разлика от артиста на сцената, поетът-актьор дотолкова чак се вмъква в образа, който създава, че накрая без да иска съвсем на сериозно сам се взима за някакъв лирически герой. Добре ли е или зле това, не мога да кажа, не мога да определя и съвсем не искам да определям. Даже думата „герой“ не харес­вам, понякога тя ме разсмива и към този тер­мин „лирически герой“ не мога да се отнасям другояче, освен с ирония.

„Крадец на мигове“ се появява точно поло­вин век след излизането на първата ми стихо­сбирка „Разходка с тролей“ (1969).

Трудно ми е да пресметна сега колко точно мига са това. Да не говорим, че понятието миг е доста неопределено и разтегливо.

Понякога мигът е хилядна от секундата, а понякога – цял един живот.

 

Божидар ТомовПартньори