Skip to Content

Малчуганите от детска градина „Боряна“ направиха фурор на фестивал в Охрид

Малчуганите от детска градина „Боряна“ в район „Западен” направиха фурор на фестивал в македонския град Охрид. Те спечелиха и специалната награда по време на Дните на българската култура и фолклор в съседната държава.
 
Малките пловдивчани впечатлиха публиката с изпълненията на автентичните танци „Сватба”, „Нестинарка” и „Самодива”, облечени с уникални български носии. Възпитаниците на ДГ „Боряна“ вдигнаха на крака присъстващите и официалните гости в залата, сред които българският посланик в Скопие Ангел Ангелов, консулът Веселин Богданов и кметът на Охрид Константин Георгиевски.
 
16-те талантливи пловдивски деца заедно с директора на детското заведение Станислава Бекярова, придружавани от заместник-кмета на район „Западен“ Георги Георгиев бяха поканени от градоначалника на Охрид, който бе завладян от танците на малчуганите – представители на Пловдив – Европейска столица на културата. Кметът Георгиевски поздрави директора на пловдивската детска градина Станислава Бекярова за музикалната подготовка и грижите, с които даряват малките пловдивчани.
 
Той благодари на Георги Георгиев, който се е ангажирал с представянето на пловдивски деца на фестивал в Северна Македония. От своя страна заместник-кметът на район „Западен“ подари на градоначалника на Охрид тениска с логото на Европейската столица на културата и го покани да посети древния и вечен град.
 
Впечатлен от изпълненията на пловдивските деца, кметът на Охрид ги покани да посетят детска градина в неговия град. Там малчуганите от Пловдив заедно с връстниците си играха и танцуваха повече от час. Директорите на двете градини обещаха да продължат контактите си и в бъдеще. По-късно деканът на факултета по  туризъм в Охрид проф. д-р Цветко Андреевски показа на Георги Георгиев базата на учебното заведение. Той запозна госта с историята на факултета, който е част от битолския университет „Св. Климент Охридски“, подготвящ за туристическия сектор повече от 1000 студенти в различни специалности. 
 
Децата на ДГ „Боряна“ взеха участие във фестивала „Децата на България пеят и танцуват в Охрид“, организиран от Посолството на Република България в Северна Македония. За първи път тази година Дните на българската култура, фолклор и традиции имаха и детско издание. В него се включиха над 100 деца от страната, като пловдивските деца бяха най-малките участници във фестивала. 


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT