Skip to Content

Връчват първата Европейска литературна награда „Димитър Димов“

Дата на събитието: 
Ср, 29/05/2019 - 18:30 - 21:45

На 29 май (сряда) в 18:30 часа в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна ще бъде връчена първата Европейска литературна награда за роман Димитър Димов“. За престижния приз, който бе учреден през 2018 г. по повод тазгодишното отбелязване на 110 години от рождението на видния български писател, се борят авторите Дмитрий Глуховски, Добромир Байчев, Жером Ферари, Саулюс Шалтянис и Тайе Селаси, а четирима от тях ще присъстват лично на церемонията в Морската столица.

Преди малко повече от месец станаха известни имената на петте романи-финалисти в първото издание на конкурса за Европейска литературна награда за роман Димитър Димов“. Това са „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“) на българина Добромир Байчев, „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“) на литовеца Саулюс Шалтянис, „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“) от британката Тайе Селаси, „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“) от французина Жером Ферари и „Текст“ (изд. „Сиела“) на руснака Дмитрий Глуховски. Четирима от авторите Байчев, Глуховски, Ферари и Шалтянис – са потвърдили гостуването си във Варна и ще присъстват лично на церемонията по връчването на наградата. Събитието ще се състои на 29 май от 18:30 часа в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, а негов водещ ще бъде известният телевизионен журналист Бойко Василев. За музикалното оформление ще се погрижи единственият по рода си в България класически камерен оркестър „Анима“, чийто членове са преподаватели по музика в различни учебни заведения.

По време на церемонията ще бъде обявено и анонимното към момента петчленно жури на наградата.

Европейска литературна награда за роман Димитър Димов“ е учредена под патронажа на кмета на Община Варна по повод 110 години от рождението на Димов. Конкурсът има само една категория – роман, и само една награда – първа, в размер на 10 000 лв. и специално изработена статуетка.

С церемонията по връчването на Европейска литературна награда за роман Димитър Димов“ се открива и третото издание на фестивала ВарнаЛит. Като официални гости и на фестивала, по време на визитата си в Морската столица Добромир Байчев, Саулюс Шалтянис, Жером Ферари и Дмитрий Глуховски ще се срещнат с ученици в различни варненски училища, за да разкажат повече за писането, литературата и любовта към четенето.

Подробности за Европейска литературна награда Димитър Димов“ можете да прочетете в сайта на ВарнаЛит, както и на Община Варна.

*



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT