Skip to Content

Проф. Димитрина Гюрова получи Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски”

Днес проф. Димитрина Гюрова получи Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2019 г.  Тя беше наградена с високото отличие за изключителния й принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности лично от министър-председателят Бойко Борисов.

 

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Миналата година отличието беше връчено на актьора Васил Михайлов.

 

На 9 октомври, тази година, един от най-почитаните професор-доайени на НАТФИЗ проф. Димитрина Гюрова навърши 85-ет години. Отговорен творец и любим режисьор проф. Гюрова създава близо 50 спектакъла за театрите в Сливен, Варна, Бургас, НДТ „Сълза и смях”, Театър „Българска армия”, Народен театър за младежта, НТ „Иван Вазов”, Театър 199. Отличена е с Наградата на Комитета за телевизия и радио за работата си в повече от 40 телевизионни постановки. Става двукратен носител на Наградата на София и на Наградата за „Режисура“ на САБ. През 1975 г. проф. Димитрина Гюрова поема по преподавателския си път в НАТФИЗ, за да се превърне в учител и родител на 8 актьорски и 7 режисьорски випуска. Повече от 350 създадени от Професора творци, сред които Иван Иванов, Димитър Бененкин, Десислава Стойчева, Радосвета Василева, Бойка Велкова, Димитър Рачков, Иван Радоев (син), Пенко Господинов, Росица Обрешкова, Герасим Георгиев-Геро, Екатерина Стоянова, Елен Колева, Леонид Йовчев, … очертаха движението на българския театър и самоличността на културата ни днес.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT