Skip to Content

Емил Андреев е разказвач на януари в Столична библиотека

Дата на събитието: 
Ср, 22/01/2020 - 18:30 - 20:45

За българския северозапад се говори като за срaвнително изостанал в икономическо отношение район, но той ни е дал значими писатели. Един от тях е Емил Андреев, с когото през новата година започва поредицата „Разказвач на месеца“. Събитието ще е на 22 януари 2020 г. (сряда) от 18:30 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4) като модератор на събитието ще бъде телевизионният водещ Георги Ангелов, а представящ – проф. Иван Станков. Ще се предлагат и книги на автора, на които ще можете да си вземете автограф. Заповядайте!

 

Писателят Емил Андреев е роден на 1 септември 1956 г. в крайдунавския град Лом, България.

Завършил е английска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” – Велико Търново, и е специализирал журналистика в СУ “Климент Охридски” – София.

Работил е като учител, журналист, преподавател и преводач. Бил е главен редактор на “Ломски вестник” и икономически директор на националния седмичник за хумор и сатира “Стършел”. Преподавал е английски език в Богословския факултет на СУ “Климент Охридски”. Бил е още редактор във българо-норвежка фирма за субтитриране на филми от каналите “Холмарк”, “Дискавъри” и “Анимъл планет”. От 2001 г. е на свободна писателска практика.

През 2010 г. известният български кинорежисьор Станимир Трифонов засне по романа му „Стъклената река“ игрален филм с международно участие.В него играят: Наталия Дончева, ,Стефан Данаилов, Стефан Вълдобрев, Иван Ласкин, Захари Бахаров, Лидия Инджова, Невена Мандаджиева и др.

Андреев е носител на редица награди и отличия, сред които международ-ната награда Вик за роман на годината (2005) със „Стъклената река“ и национал-ната награда Хеликон за романа „Проклятието на жабата“. Номиниран е за наградата Елиас Канети, както и за литературните отличия Балкани иЕвропа.

 

Литературни произведения:

 

            1996 – „Ломски разкази“

            1998 – „Късен сецесион“, роман

            1999 – „Островът на пияниците“, разкази (преведени на полски)

            2002 – „Да убиеш премиер“, пиеса

            2003 – „Иманяри“, пиеса

            2004 – „Стъклената река“, роман (преведен на повече от 5 езика)

            2005 – „Стъклената река“, второ издание (филмиран през 2010)

            2006 – „Ломски разкази“, второ издание (преведени на полски)

            2006 – „Проклятието на Жабата“, роман

            2007 – „Вълшебната лодка на Жъц“, пиеса

            2010 – „Лудия Лука“, роман

            2015 – „Боби Блажения и Другия американец“, разкази и повести

            2016 – „Нашата книга“, роман

 

Номинации и награди:

 

            2007 – Годишна награда ХЕЛИКОН за „Проклятието на Жабата“Партньори