Skip to Content

ДТ Варна за Деня на влюбените с "Любовта никога не умира" и "Само за жени" и

Дата на събитието: 
Пт, 14/02/2020 - 19:00 - 21:15

14 февруари, 19.00, Основна сцена - Любовта никога не умира

14 февруари, 19.00, Сцена Филиал – „Само за жени“

 

Какво по-подходящо заглавие за Деня на влюбените от «ЛЮБОВТА НИКОГА НЕ УМИРА», последния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър, който ще се играе на сцената на Варненската опера. Това е първият български прочит на тази творба от „Моцарт на мюзикъла“, както го нарича режисьорът проф. Светозар Донев. Мюзикълът доразказва историята на героите от „Фантомът на операта“, но в нов контекст. Мистичният Фантом и хористката Кристин се срещат 10 години след пожара в Парижката опера, той е преуспял композитор със свой театър в Манхатън, тя е вече оперна дива. Любовта избухва отново, но между тях стоят съпругът на Кристин Раул и приятелката й Мег, също влюбена във Фантома. Драмата в любовния четириъгълник завършва трагично, но... любовта никога не умира.

Мюзикълните елементи са много малко. По-малко, отколкото в която и да е друга творба на Уебър. На практика „Любовта никога не умира“ е опера, без да е обявена като такава. Това проличава по музикалната конструкция, по начина, по който са изградени мелодиите и акомпаниментите, по всеки един елемент от партитурата. „Любовта никога не умира“ е пропита с романтика като при Рахманинов, другаде напомня за Пучини, на моменти прилича на „Тоска“.

В началото се появяват три клоуна, които веднага се асоциират с Пинг, Панг и Понг от „Турандот“ – меломаните ще разпознаят много такива образи, взети от оперната класика, но те не са буквални заемки. Всичко е толкова изкристализирано, толкова стилизирано, че не ти остава нищо друго, освен да се преклониш пред гения на Уебър. Става дума за световен шедьовър, в който зрителите ще намерят освен познатия Уебър и един нов, надраснал самия себе си композитор“, обобщава Маестро Страцимир Павлов.

 В ролите: ФАНТОМ - Пламен Долапчиев, КРИСТИН – Мария Павлова, МЕГ - Сребрина Соколова, РАУЛ - Нейчо Петров – Реджи, ЖИРИ - Вяра Железова, ГУСТАВ - Кристиян Славеев, ГАНГЪЛ - Людмил Петров, СКУЕЛЧ - Николай Димитров, ФЛЕК - Лиляна Кондова. Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

 

Разбира се, не само към жените е адресирана най-новата комедийна постановка „САМО ЗА ЖЕНИ“ на Варненския драматичен театър, която ще се играе в Деня на влюбените, 19.00, Сцена Филиал. В постановката си, композирана по „Дневникът на Ева“ и други текстове на Нобеловия лауреат за литература Дарио Фо, майсторът на комедийния жанр Костадин Бандутов залага на баланса, освен между интимното и екзистенциалното, и между критичното и комичното. Като омекотява и подлага на ирония сочния, понякога стигащ до вулгарност хумор, характерен за стила на Фо, той привнася нови нюанси в драматургията.

След много разговори с режисьора стигнахме до основната идея да унифицираме мъжете и жените чрез контраста между черното и бялото, като някакви символи за двата пола. Тази концепция е изведена в сценографията и в костюмите, така че на зрителите ще им стане ясно защо в началото всички излизат почти еднакви на сцената, а след това придобиват индивидуалност или защо всичко е решено в черно-бяла стилистика и само на места се появяват цветни елементи. В сценографията белият куб носи подтекста за семпло и обикновено пространство, той може да бъде всичко, може да бъде всяко място, точно както и ситуациите от постановката могат да се случат навсякъде“, обяснява художничката Даниела Николчова.

 

В „Само за жени“ играя Ева. Що се отнася до феминистките внушения, аз съм доста умерена. Като еманципирана жена изповядвам много от нещата, за които става дума в представлението, но далеч не заклеймявам мъжа и не го отричам, като положителна личност. Напротив, дълбоко уважавам мъжете и считам, че те не са примати или че „мъжът е произлязъл от маймуната, а жената – спусната от космоса“, както се твърди на едно място в пиесата“, усмихва се Веселина Михалкова.

Освен нея, участват: Милена Кънева - МАРИЯ, ЖАНА АЛФИНИ; Петя Ангелова - ЕЛЕОНОРА, КАРЛА; Даниела Викторова – МАЙКАТА; Биляна Стоева – ДЖУЛИЯ; Ивайо Иванов – АДАМ; Станислав Кондов - АНГЕЛЪТ, КРАДЕЦЪТ, ДЕВЕРЪТ; Пламен Димитров – ВОДЕЩИЯТ; Свилен Стоянов - АЛДО, ПОЛИЦАЯТ; Константин Соколов - ЛУИДЖИ, КРАДЕЦЪТ, МОМЧЕТО.

 Партньори