Skip to Content

250 години от рождението на Бетовен

Дата на събитието: 
Ср, 26/02/2020 - 18:30 - 20:45

Честванията на 250 годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен продължават. На 26 февруари /сряда/ от 18:35 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ шуменските симфоници ще изнесат поредния концерт, посветен на делото на немския композитор. Солисти на това събитие ще са ярките пианисти Виктория Василенко и Сергей Редкин. Всеки от тях е постигнал шеметни успехи и е натрупал завиден музикален опит. Василенко е наричана „златното момиче на пианото“ – носител е на десет Първи награди от авторитетни международни конкурси. Руснакът Сергей Редкин работи с титани от ранга на Валерий Гергиев и Юрий Темирканов. Под диригентската палка на Калина Василева те ще изпълнят Четвъртия и Петия клавирни концерти от Бетовен, а програмата включва и увертюрата към единствената опера на композитора „Фиделио“.

Виктория Василенко спечелва десет първи награди от международни конкурси (в България, Италия,  Гърция, Чехия, Великобритания, Румъния), както и много съпътстващи специални награди. Една от най-ценните сред колекцията са Първатаи Специална награда на Букурещката филхармония на един от най-престижните Международни конкурси „Джордже Енеску“ през 2016 г. в Букурещ, Румъния. Няколкократно е стипендиант на престижния фестивал за камерна музика „Музика Мунди” в Брюксел, Белгия, където свири като солист на Фестивалния оркестър под диригентството на маестро Максим Венгеров. Поканена е като солист на Камерен оркестър –Брюксел за участие в юбилейния концерт по случай 15-годишнината на фестивала през април 2013 г.

Още като студент в Петербургската консерватория „Николай Римски–Корсаков“ Сергей Редкин печели слава освен на пианист, но и на композитор. През 2016г. Валери Гергиев кани Сергей за солист на редица концерти, заедно с оркестъра на Марийнски театър. През следващата година те реализират турне в Испания и Унгария. Сред престижните концертни зали се нареждат Парижката филхармония, Бруклинската Музикална Академия (Ню-Йорк), Аудиторио Насионал в Мексико, Мюнхенската филхармония. Сергей концертира в Москва, Санкт-Петербург, Германия, Австрия, Франция, Полша, Финландия, Швеция, Белгия, Израел, Португалия и др. През концертен сезон 2018/2019 Сергей дебютира с филхармонията на Санкт-Петербург под диригенството на Юрий Темирканов на сцената „Виктория Хол“в Женева, както и на престижният Люцернски международен фестивал. Солира на Симфоничния оркестър на името на П. И. Чайковски под палката на Владимир Федосеев на новата сцена „Зарядие“в Москва; осъществява първите си големи международни турнета в Япония и Великобритания; изпълнява клавирни рецитали в рамките на Люцернски международен фестивал и Вербие (Швейцария), Ноанският фестивал на името на Ф. Шопен във Франция и др.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT