Skip to Content

Даниел Вълчев представи сборника си с разкази „8 ½” в Пловдив

проф. Даниел Вълчев

Книгата си с разкази „8 ½” представи в пловдивския клуб “Петното на Роршах” бившият министър на образованието Даниел Вълчев. В сборника си той описва 8 съвременни истории. „Някои от тях са се случили на самия мен, за други някой ми е говорил. За трети не съм сигурен как се появиха“ – казва за творбата си авторът.

За „Една обикновена история”, например, той се вдъхновил от виц. Прочел го на Фейсбук стената на негова сътрудничка. В друг разказ описва преживяванията на студент по аеродинамика, който трябвало да се яви на изпит при проф. Соколов, смятан за най-страшния преподавател. При него трябваше всичко да знаеш, но да не се правиш на по-умен. Студентът беше скъсан на изпита, но историята в никакъв случай не е тъжна, смята проф. Вълчев.

Пред присъстващите пловдивчани, бившият просветен министър обяви, че догодина един от разказите в книгата може да се падне на зрелостния изпит на дванадесетокласниците. „В преговори съм с МОМН да бъда включен като автор в списъка за матурите” – призна той, а издателят му посочи, че това е достатъчна реклама и ученици, и родители да изкупят книжката с къси разкази.

А защо е озаглавена “8 ½”, след като разказите са 8? Всъщност половинката е есе в края на сборника. В него Вълчев разказва защо пурата никога не е просто пура и какво го е подтикнало да напише книгата. А втората причина да я кръсти така е едноименният филм на Федерико Фелини.

Даниел Вълчев разказа още, че като малък не се увличал от литературата. Едва в студентските години се запалил да пише сценарий, но не го довършил. А през последните 15 години музата започнала все по-често да го спохожда.Партньори