Skip to Content

Онлайн среща със словенския писател Драго Янчар на 14 септември

Дата на събитието: 
Пон, 14/09/2020 - 19:00 - 21:00

На 14 септември в 19:00 ч. ще ви очакваме пред компютрите на страницата на Colibri Books във Facebook за една задочна, но не по-малко вълнуваща среща с изтъкнатия словенски писател Драго Янчар. Повод за нея е българското издание на сборника "Ученикът на Джойс" в превод на проф. Людмил Димитров.



Тези изтънчени елиптични разкази доказват, че сме осъдени от историята на повтарящи се събития, а едновременно с това, че постоянното им повтаряне е единственият начин да ги усвоим и преодолеем. Сборникът не оставя никакво съмнение колко крехък е човекът под напора на политическите, историческите или етническите конфликти.



Драго Янчар (р. 1948 г.) е белетрист, драматург и есеист, един от най-изявените и превеждани съвременни словенски писатели. Откроява се с оригиналната модернистична проза, със свободомислието и с яркия си публицистичен стил. Вниманието му е фокусирано върху битието на човека, подвластен както на неконтролируемите и необясними механизми на историята, така и на собствената си природа. В края на миналия век се ориентира към по-интимни проблеми, съдбовни за живота на отделната личност. За да обрисува човешката участ в хаотичния обективен свят, нерядко се позовава на историята. Сред множеството обществени, политически и културни явления и процеси, предмет на неговите есета, се откроява темата за ролята на интелектуалците в днешния свят.



Драго Янчар е лауреат на редица авторитетни литературни награди, между които словенската „Франце Прешерн“ (1993), Европейската награда за най-добър кратък разказ (1994), Хердеровата награда за литература (2003), „Жан Амери“ за есеистика (2007).



Със специалното участие на преводача на книгата проф. Людмил Димитров от Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

Добави още снимки: 


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT