Skip to Content

Нова книга от Ивинела Самуилова събира свидни бабини рецепти и спомени

Съставител на сборника е Ивинела Самуилова, автор на романа „Бабо, разкажи ми спомен“(„Любима книга на България“, 2016 г.). Когато кани читателите си да й изпратят рецепти за любими бабини гозби, придружени със спомен, Ивинела не подозира, че резултатът ще е толкова „интересно, задушевно и полезно четиво, чиято стойност не е само силно емоционална, но и много практическа и в известен смисъл –документално ценна“. С помощта на Илиана от кулинарния блог „Щъркелово гнездо“ тя подбира рецепти както за любими на всички традиционни ястия, така и за малко познати гозби, характерни за различни краища на България. Те ще ви пренесат в уюта на бабиния домв градове,селаи махали, а споделените истории ще визатрогнат.Ще възкресите собствените си спомени за неустоимите вкус и ухание на любимите бабини гозби и може би ще се изкушите да разнообразите и обогатите семейнататрапеза с предложеното тукродно – и емоционално скъпо –кулинарно наследство.

 

Ивинела Самуиловае един от най-популярните и обичани съвременни български писатели. Всяка нейнакнигае отличена с най-важната от всички награди – любовта и признанието на читателите.

Автор е на романите Животът може да е чудо, Ако животът не е чудо, Жената,която търсеше любовта, Къде отиваш, пътнико?, Бабо, разкажи ми спомен иТъй рече баба Ега, както ина сборниците с нехудожествена проза Гатанки от небето иПътеписи за душата на България.

Сред отличията, получени от авторката от името на читателите,са първо и второ място в националния конкурс „Книгата, която ме вдъхновява“, призът„Носител на всенародната любов“, четвърто място в националната литературна надпревара „Моята любима книга“ и голямото признание „Любима книга на България“.

Ивинела Самуилова е родена през 1971 г. в град Севлиево. Завършила е езикова гимназия и има магистърска степен по богословие. Творческитейтърсения са насочени към вътрешния свят на човека и отношенията му с Бог, света и ближните. Освен като писател, през последните години „богословката с талантливо перо“, както я наричат, се наложи и като преводач от испански и английски език.

 

Илиана Николовае популярен кулинарен блогър, който от 2008 г. списва блога Щъркелово гнездо. Обича българската кухня и с рецептите си се опитва да предаде страстта си към кулинарията на множеството си последователи и да ги вдъхнови да готвят вкусни домашни ястия. Илиана държи изключително много на традициите и затова е щастлива, че може да претворява гозбите на бабите и прабабите ни, да ги съхранява и да ги предава на всеки, изкушил се да изпробва рецепта от Щъркелово гнездо. Голяма част от ястията, които предлага, носят вкуса на детството и събуждат спомени за дома и за баба. Макар да получава редица награди за кулинарни блогове, две от които са в категория „Гозбите на баба“, Илиана е категорична, че има още много какво да сготви и да сподели.Партньори