Skip to Content

Българо-италианският проект „Данте между рая и ада“ от Иглика Пеева с премиера в Русе

Дата на събитието: 
Сб, 10/07/2021 - 19:00 - 21:00

С „ДАНТЕ МЕЖДУ РАЯ И АДА“  от Иглика Пеева завършва инфарктният, пандемичен сезон на Театрална школа „АРТИСТИСИМО“ – Русе с премиера на 10 юли от 19 ч. във Военен клуб - Русе.

Проектът продължава българо-италианското културно сътрудничество с постановките на едно и също произведение в двете страни. Пиесата е писана специално за националните тържества в Република Италия по повод 700 години от смъртта на великия Данте. Тя се репетира вече година при изключително затруднени условия поради ковид-кризата и ще бъде представена  през първото тримесечие на 2022г.  в Театро „Рази“, Равена, където е гробницата на поета.

В италианската постановка българската следа са Иглика Пеева - автор, Евелина Дряновска – режисура, превод и адаптация и актрисата Дина Шошева в образа на Майката. Ролята на Данте е поверена на един от големите актьори, писатели и дантиевисти Франко Константини.

В българската премиера участват деца и младежи от „АРТИСТИСИМО“. В ролята на Данте е Михаил Гавраилов, на Бокачо – Даниел Александров, на Майката – Нина Николова, а Беатриче е в изпълнение на Рени Димитрова. Трите парки са Мария Георгиева, която играе и дъщерята на Данте, Полин Савова, която изпълнява ролята на една от приятелките на Беатриче и Боряна Великова, която влиза в ролите още една от приятелките на Беатриче и съпругата на Данте. Хюсеин Белгинов играе – Племенникът, Боян Станков – малкият син на Данте и Клисарят, Мариян Пенков - Джото, Станислав Ценов – Дино Фрискобалди, Виктор Антонов – Маркиз Маласпина. Малкият Данте и единият от синовете му като дете се изпълнява от Любомир Николов, другия син като малък и малката му дъщеря играят близнаците Калина и Боян Павлови, а малката Беатриче изпълнява Теодора Сашева.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT