Skip to Content

Габрово посреща изложбата "Киткатури" на Иван Кутузов - Кути

Дата на събитието: 
Пт, 05/10/2012 - 17:30 - Вт, 30/10/2012 - 10:45

Самостоятелна изложба "Киткатури" на художника и карикатурист Иван Кутузов-Кути се открива в петък, 5 октомври, от 17.30 ч. в зала 6 на музея "Дом на хумора и сатирата" в Габрово.

Кути, който дълго време бе част от екипа на "Дневник" и "Капитал", е популярен майстор на политическия портрет. Заради това и всеки посетител на изложбата му ще има възможността да се срещне очи в очи с т.нар. политически елит от последните десетилетия. Образите му припомнят различни събития и дела на първите хора в държавата, видени обаче с безпощадното Той изкусно умее да забелязва провиненията им и да ги критикува, но има дарбата и да ги осмее и извади на показ. Така чрез сатиричните си творби Иван Кутузов-Кути успява да им въздаде според делата. Тихото недоволство, представено със смях и хумор, някак успява макар и за малко да прогони грозното, пошлото, отвратителното и недостойното.

Сатиричните рисунки на Иван Кутузов-Кути са добре познати на читателите на "Дневник", "Капитал", "24 часа", "Труд" и в. "Стършел" благодарение на характерния му стил. Участвал е на международни конкурси и има спечелени награди от Италия, Сърбия, Иран, Румъния и Япония.

Авторът ще присъства лично на откриването на изложбата и нищо чудно да изненада гостите с рисуване на място, допълват от музея в града. Експозицията ще бъде на разположение за посетителите до края на 2012 г.Партньори