Skip to Content

РИМ Кюстендил

Научна конференция Кюстендилски четения’ 2018

13:30 – 14:00. Тържествено откриване.

Приветствено слово на Валентин Дебочички, директор на РИМ „Акад. Йордан Иванов“ – Кюстендил

Приветствено слово на доц. д-р Тодор Попнеделев, декан на ИФ на СУ „Св. Климент Охридски“

I ЗАСЕДАНИЕ

Публична лекция на Проф. Иля Прокопов „Разпръснати съкровища: документиране, наблюдение и информационен контрол”

В предстоящите драматични времена всяка страна следва да притежава свой фонд от информационни единици, доказващи правото на пребиваване и ползване на територията, която заема. Това може да се нарече своеобразна информационна валута с първостепенно значение за самото съществуване на системата в недалечно бъдеще.

Не случайно, според теориите на деструкцията, всяко посегателство започва с разрушаване на самоопределянето, основано на историческото развитие и изграждането на собствена устойчива културна традиция.

Албум по повод 140-годишнината на Йордан Захариев

 Изследовател с обектив. Йордан Захариев

(Стъклени негативи и снимки от колекцията на Регионален исторически музей – Кюстендил), Кюстендил, 2017, с. 410.

Любомир Желязков-съставител, Ангел Джонев- предговор.

 

Кюстендилският исторически музей показва "коледен стан"

Декемврийската работилница за деца на Регионален исторически музей – Кюстендил е с нова тема, посветена на един от най-старите занаяти – тъкачеството. Откритите находки като глинени тежести за стан и прешлени за вретено свидетелстват за неговата поява по нашите земи от времето на VІ – V хилядолетие преди Христа. Такива находки са открити и на територията на Кюстендил и региона, и могат да бъдат видяни в археологическата експозиция на музея. Овладяването на нишката е едно от първите велики открития на човека.

Фотоизложба „Мегалити, езически светилища и приемствеността им в християнството"

Регионален исторически музей - Кюстендил има удоволствието да Ви покани на откриване на фотоизложбата „Мегалити, езически светилища и приемствеността им в християнството" на доц.

Музейна работилница: слънчеви часовници в Кюстендил

За втори път деца ще имат възможност да изработват слънчеви часовници в организираната от Регионален исторически музей – Кюстендил музейна работилница.

Музейна работилница "Освободителите на Кюстендил"

На 29 януари се навършват 138 години от Освобождението на Кюстендил от османско иго. В памет на това събитие, поредната музейна работилница за деца фокусира вниманието си върху личностите, спомогнали за осъществяването на великото дело.

В РИМ - Кюстендил деца ще изработват антични мозайки

В народния календар месец октомври се свързва с края на земеделската година, когато се събира реколтата и се берат плодовете на положения през годината труд на полето.

Пътят на хляба в древността

Производството на хляб е една от най-древните практики, позната в човешката цивилизация. Първите сведения за приготвянето му датират от шесто хилядолетие преди Христа – новокаменна епоха. При археологически проучвания, включително и на територията на Кюстендилски регион, са открити каменни хромели (ръчни мелници), с които се е мляло зърното. То се е съхранявало в специални глинени съдове – хранилища. Вероятно, първите хлебни изделия са се приготвяли от едросмляно брашно и вода, и са се пекли върху нагорещени камъни.

Разпространи съдържание


Партньори