Skip to Content

Археология

Представят книгата на Катя Меламед "Езически погребален обред в Средновековна България VII – IX век "

Пътят на всяко преселение е очертан от гробове

Трудът проследява етно-културните процеси в българското пред-християнско общество, факторите, които ги обусляват и модела на социална организация през VII – IXвек. Основният емпиричен материал идва от ранносредновековните некрополи, известни от днешните български земи. Археологическите извори са представени в аналитичен каталог, който  включва всички известни досега езически некрополи и е първи по рода си в българската литературата.

Публична лекция на Проф. Иля Прокопов „Разпръснати съкровища: документиране, наблюдение и информационен контрол”

В предстоящите драматични времена всяка страна следва да притежава свой фонд от информационни единици, доказващи правото на пребиваване и ползване на територията, която заема. Това може да се нарече своеобразна информационна валута с първостепенно значение за самото съществуване на системата в недалечно бъдеще.

Не случайно, според теориите на деструкцията, всяко посегателство започва с разрушаване на самоопределянето, основано на историческото развитие и изграждането на собствена устойчива културна традиция.

Изложба „МИСИОНИС – 2017”

В навечерието на Трифон Зарезан - Ден на археолога, Регионален исторически музей - Търговище представя изложбата „Мисионис – 2017”.Тя е посветена на 20години от подновяването на археологическите проучвания на Крумово кале, добило вече популярност с името Мисионис.Изложбата ще бъде открита на 13 февруари /вторник/ от 17:00 часа в Археологическата експозиция на музея.

Златото на кан Кубрат ще бъде показано в Бургас

Златото на кан Кубрат е вече в Бургас. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в морския град. Изложбата "Споменът за Велика България: съкровището на кан Кубрат от Малая Перешчепина" ще бъде открита на 21 май. 

Разпространи съдържание


Партньори