Skip to Content

Памет

Честита Независимост!

Честита Независимост на Република България! Преди 109 години в многовековната история на България се открива страница, която полага нов етап на развитието на страната. Много усилия и време бяха необходими на България да бъде призната от Великите сили след Освобождението и от Турско робство. Министър-председателят Александър Малинов, бесарабски българин от с. Пандаклия (днешна Украйна), написва текста на Манифеста и под него подписите си поставят българският княз и министрите от кабинета.

Честито Съединение!

Лятна среща на бесарабските българи „Есть Контакт - 2017“

Есть контакт – 2017 събира българи от Украйна и Молдова в Нови Троян

Добави още снимки: 

Ден на милосърдието 2017 г. в музей Земята и хората

            На 6 август 2017 г се навършват 72 години от атомната бомбардировка над японския град Хирошима.

Дни на тракийската култура

За четвърти път Културен център – музей Тракарт организира „Дни на тракийската култура“ под наслов „Музика и слово“.

Научна конференция, посветена на делото на архитект Пенчо Койчев

 
По повод 140 години от рождението на арх. Пенчо Койчев, на 23 март Института за изследване на изкуствата при БАН организира научна конференция, в която ще вземе участие и г-жа Мариана Димитрова – уредник в отдел „Нова история” при Регионален исторически музей – Русе. Темата на нейния доклад е „Съдебната палата в архитектурната история на Русе”.

Честит 3 март!

Българите от Одеса отбелязват 168 години от рождението на Ботев

На 6 януари 2016 година Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ ще проведе преклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер гр. Одеса. Така българската общност в Украйна ще отбележи 168 годишнината от рождението на гениалния поет, непоколебимия борец за свободата на България. Учениците от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ ще рецитират стихове на Христо Ботев.

Започва Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна.

На 19ноември 2015г. започва шести сезон на Бесарабската лигаКВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна.  Тази година в Бесарабската лига КВН ще участват шест български отбора от Украйна и Молдова.  Всички те ще се състезават в конкурси по остроумие чрез отговори на въпроси, импровизации, предварително подготвени сценки.  БългарскиятКВН традиционно се провежда в световната столицата на хумора – гр.

Разпространи съдържание


Партньори