Skip to Content

Портал "Култура" връчи първите си годишни награди

В категория Проза Портал "Култура" присъжда две награди – I награда на романа на Весела Ляхова „Бежанци” (ИК „Жанет 45”, 2013) за силата на художественото внушение, с което пресъздава „бели полета” от драматичната балканска история, и II награда на романа на Теодора Димова „Влакът за Емаус” („Сиела”, 2013) за голямото художествено майсторство, с което разработва темата за пътуването през живота, срещата ни с вярата и любовта.

В категория Хуманитаристика I награда получава изследването на Александър Кьосев „Караниците около четенето” (ИК Ciela, 2013) за сериозен научен принос в интердисциплинарното осмисляне на практиките на четенето. В същата категория II награда се присъжда на изследването на Иван Еленков „Труд, радост, отдих и култура” (Център за академични изследвания, ИК „Рива”) за сериозен принос в изучаването на идеологическото моделиране на всекидневието през епохата на комунизма.
Голямата специална награда за цялостно творчество се присъжда на Борис Христов за изключителния му принос към българското слово и самоотдаването на истината.

Специална награда получава и „Митология на погледа” (ИК „Хермес”) от Иван Теофилов за фрагментарното изящество на неговите „предизвикани записки” и преводи.

Годишните награди на Портал „Култура“ са учредени през 2014 г. от Фондация "Комунитас". Те са разделени в три категории: проза (сборник с разкази, повест, роман), хуманитаристика, както и специална награда за цялостно творчество или изключителен принос в областта на прозата, поезията, драматургията и хуманитаристиката. Във всеки раздел се присъждат I и II награда. Отличените творби са определени от жури в състав: Тони Николов, проф. Калин Янакиев, Деян Енев, проф. Божидар Кунчев и Андрей Захариев.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT