Skip to Content

„Батик от Индонезия. Изкуство и занаяти от Бали" в Квадрат 500

Проектът на Националната галерия „Изкуство от Посолството“ продължава с  изложбата „Батик от Индонезия. Изкуство и занаяти от Бали“. Това представяне е част от поредицата събития, посветени на 60-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Индонезия. 
 
За първи път пред българска публика ще бъде показан традиционен батик от ХІХ-ХХ в. Експонатите са от колекцията на индонезийското посолство и от личната сбирка на Н. Пр. г-жа Сри Астари Расжид, посланик на Република Индонезия в България, Албания и Македония. Тя е един от водещите съвременни творци, гостувала със свои изложби в много страни от Азия и Европа, експерт и колекционер на традиционно индонезийско изкуство.  
 
През октомври 2009 г. ЮНЕСКО определя индонезийския батик - древна техника за рисуване с восък върху памучен или копринен плат - за шедьовър на нематериалното културно наследство. Той е сред най-широко разпространените изкуства в Индонезия и заема специално място в историята и културата на страната. Със специален инструмент, наречен тджантинг, разтопеният восък се нанася върху тъканта, като за постигане на ефект от няколко цвята, процесът на обработка се повтаря многократно чрез потапяне в различни оцветители.
 
Поредица от религиозни вълни (хиндуизъм, будизъм и ислям), външните културни влияния (китайско, индийско, арабско, португалско, холандско и английско) и развитието на културата в кралските дворове на островите Ява и Суматра оставят траен отпечатък върху развитието на това изкуство. Ярките цветове и артистичния дизайн върху саронги (традиционна мъжка дреха в Индонезия)  се появяват в редица пристанищни градове по северното крайбрежие на Ява. В тях се открива смесица от традиционни форми, мотиви и цветове.
 
В изложбата са показани и образци от изкуството на остров Бали – дървена и каменна пластика, музикални инструменти и кукли от театъра на сенките от остров Ява.
 
Изложбата се реализира с любезното съдействие на Посолството на Република Индонезия и с усилията и изключителната професионална помощ на Н.Пр. г-жа Сри Астари Расжид, посланик на Република Индонезия в България.
 
На 1 юни (петък), от 16:30 часа, в зала 20, д-р Людмила Класанова - уредник в Националната галерия и преподавател по будистко изкуство в Центъра за източни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски“ – ще изнесе презентация на тема: „Будистки и хиндуистки храмове на остров Ява“. 


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT