Skip to Content

Започва 13-тият Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“

Тринадесетото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ ще се проведе в Пловдив от 31 май до 6 юни 2019 г. Ще бъдат представени 9 международни събития от 7 държави – Австрия, България, Израел, Италия, Румъния, Япония и Чехия. Програмата включва театър, пърформанс, съвременен танц, творчески срещи, премиера на книга и филмови прожекции.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година.

Партньори на 13-то фестивално издание са Министерството на културата,  Италианският културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на Белгия, КЦМ 2000 АД, Драматичен театър – Пловдив, Държавен Куклен Театър – Пловдив, Театър А’парт, Културен център Тракарт, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и Фондация „Пловдив 2019“.

Официален гост на фестивала ще бъде актьорът и режисьор Деян Донков.

 

На пресконференция в Община Пловдив с участието на заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков, Недялко Славов – организатор на фестивала и Слава Младенова, артистичен директор на фестивала от фондация „Черната кутия“, бяха представени детайли от програмата на 13-тото издание на фестивала,.

Фестивалът е сложен като организация и изисква много и дълга предварителна подготовка, години напред“, разказа Недялко Славов, който отбеляза, че всички участници в предишните издания са влюбени в Пловдив. „Веднъж посетили хилядолетния град, те искат да се връщат отново и отново. Пловдив, градът, е най-големия наш капитал!“, каза още Недялко Славов.

 

„Целта ни при селектирането на участниците в програмата е да се постигне добър баланс между театър и танц. Те преливат едно в друго, но ние се стараем да представим разнообразието, което съществува и да обогатяваме програмата – с филми, книги, творчески срещи с изтъкнати, доказани творци и имена“, сподели артистичният директор Слава Младенова.

 

„Фестивалът „Черната кутия“ е неизменна част от Културния календар на града. Община Пловдив го подкрепя и ще продължава да го прави, защото той е реално, стойностно, културно събитие, което всяка година се надгражда и се развива. И така вече 13 години - с разнообразие от интересни представления и срещи, тази година те са 9 от 7 държави“, каза заместник-кметът Държиков.

Той ще открие официално 13-ия фестивал „Черната кутия“ на 31 май /петък/, в Камерната зала на  Драматичен театър - Пловдив в 19 ч.

Първото представление, което пловдивската публика ще види е ROUTES, BODHI PROJECT на Залцбургската експериментална академия по танци - Salzburg Experimental Academy of Dance – Австрия.

Преди откриването в 17 часа е творческата среща с любимия филмов и театрален актьор Деян Донков.

 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT