Skip to Content

Гостуване на Ники Павлов в Пловдив, София и Монтана

Дата на събитието: 
Ср, 06/11/2019 - 19:00 - Пт, 08/11/2019 - 16:00
 

Жанет 45 представя

Ники Павлов (Германия)

и романа йБЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАР

Превод от немски Жанина Драгостинова

Оформление Христо ГочевПремиери:

Пловдив: 6 ноември 2019 (сряда), 19:00

Vintage House, в Дом на културата "Борис Христов"

https://www.facebook.com/events/503821213806955/  

София: 7 ноември 2019 (четвъртък), 18:30

Галерия Credo Bonum, ул. Славянска 2

https://www.facebook.com/events/1276973769142150/  

Монтана:  8 ноември 2019 (петък), 13:30

Градска галерия "Кирил Петров"

Организатор: Езикова гимназия "Петър Богдан"
 

В началото на 60-те години на ХХ век един млад българин отива като психиатър в ГДР с надеждата, че там ще си намери късмета. Среща Розе, безгрижно и търсещо приключения момиче. Женят се по любов и Розе тръгва след Ванчо за България. Но не издържа дълго. Двамата се връщат в ГДР, където се ражда дъщеря им Нели.

Насред лишената от свобода система на ГДР те успяват да създадат свой малък, почти здрав свят. Почти здрав, тъй като гневът в душата на Ванчо, меланхолията му, склонността му към алкохола помрачават щастието им. Режимът на комунистическата партия засилва натиска си върху българския лекар и семейството се вижда принудено да предприеме дръзко бягство.

Новото начало на Запад е многообещаващо. Но дали ще успеят да прогонят демоните от миналото?

Десетилетия по-късно дъщерята Нели се връща назад по оставените следи: що за човек е бил баща й, от когото тя цял живот се е страхувала и когото в същото време така много е обичала?

Това е книга за загубата на родината и новото начало, за изтикването на миналото и спомените за него, за семейните раздори и сдобряването и за мощта на чувствата.

Роман за нашето столетие.

— Петър КлаусКултуррадио, Берлин-Бранденбург


 

Бащата на Ники – доктор Павлов (в романа доктор Николов) става психиатър, работи първо в ГДР, където се ражда самата тя, после в Западна Германия. Романът е както родова история, така и движение из празните полета на една ненаписана сравнителна история на европейската психиатрия. В този смисъл той по нов начин подрежда представите ни за света, в който сме отрасли, с неговите идеи за здраве, тяло и дух.

— Диана Иванова, вестник КултураНейната тема е бягството… Ники Павлов пресъздава в книгата си България от 60-те години, живота в ГДР и ситуацията в психиатричните клиники там, също както и атмосферата в Западна Германия през 70-те. Прави го така добре и така прецизно, че петстотинте страници не доскучават и не омръзват.

— Доротее НолтеДер ТагесшпигелВсички ние имаме родители. Те също имат своите родители – и всички те ни завещават една раница, с която да вървим през живота. В най-добрия случай можем да спрем и да погледнем какво има вътре.

— Ники ПавловПартньори