Skip to Content

„Довиждане, Птицо“ от Арам Пачян - литературен пъзел с решение на последната страница

Книгата „Довиждане, птицо“ от арменския писател Арам Пачян е новото заглавие в каталога на издателство "Парадокс". Мможете да я намерите на щанд Б10, полуетаж „Запад“, НДК, по време на 47. Софийски международен панаир на книгата, както и на сайта на издателството.

За двайсет и осемгодишния разказвач, уволнил се от казармата няколко години по-рано, завръщането към цивилния живот все така се явява непреодолимо препятствие. Всеки опит за ресоциализация е откровение. Всяка стъпка, жест, дума или образ го връщат към началото, към времето, в което реалността е изгубила формата си и се е превърнала в непознат и неуловим свят. В спомените му изплуват някогашната му приятелка, неговите другари от детството и армията, всички те отдавна изчезнали.

„Довиждане, Птицо“ не дава отговори, а поставя въпроси. Книгата е като пъзел, който читателят сам трябва да нареди, а картината не е пълна, докато и последното парче не е на мястото си, докато не бъде прочетена и последната страница.

В стила на Арам Пачян ясно се усеща влиянието на любимите му автори Ален Роб-Грийе, Мишел Бютор, Натали Сарот и на френския „нов роман“ като цяло. В случая с „Довиждане, Птицо“ самият Пачян изтъква и основния „принос“ на текстовете на „Пинк Флойд“ – и най-вече на албума The Final Cut, с неговите могъщи антивоенни внушения.

*The Final Cut, излязъл на 21 март 1983 г., пък се явява почти астрален близнак на родения два дни по-рано Пачян.

 

Арам Пачян е роден на 19 март 1983 г. Във Ванадзор, Армения, в семейството на медицински работници. От 1999 до 2004 г. учи в Юридическия факултет на университета в Ереван. Започва да публикува разказите си през 2007 г. В различни арменски вестници и литературни списания. През 2009 г. творбите му са включени в колекцията за съвременна арменска проза „Антология 18-33”. През това време работи като журналист, колумнист и радиоводещ. Първият му сборник с разкази „Робинзон и 13-те разказа” е издаден през 2011 г. Първият му роман „Довиждане, Птицо” е публикуван през 2012 г. и се превръща в бестселър в Армения. По него е направен театрален спектакъл и музикална пиеса.

Арам Пачян е считан за автор от ново поколение. Той е двукратен носител на наградата на литературното списание „Гретерт” (2008 и 2009 г.), а през 2009 г. печели и наградата на литературното и културно списание „Нарцис”. През 2010 г. получава Младежката награда на президента на Армения за поредицата от негови разкази, публикувани в пресата.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT