Skip to Content

Международен фестивал „Дни на тракийската култура“

Два мистични филма на Цветан Симеонов с вход свободен в  “Тракарт“

Прожекциите са част от програмата на „Дни на тракийската култура“

 

ТРАКАРТ организира за осма година Международен фестивал „Дни на тракийската култура“ от 25 до 30 юни 2020 г. Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово, представени от Научна конференция “Божественото знание на Древна Тракия”, концерти,  изложби,  излъчване на филми, срещи, четения.

Международният фестивал  „Дни на тракийската култура“ 2020 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, с любезното съдействие на Район Западен, Радио Пловдив и Радио Катра FM.

Вижте кратка информация за филмите

 

26 ЮНИ /ПЕТЪК/ 19,00 ЧАСА

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „ТРАКАРТ“

Прожекция на филма „Изгубеният град на синтите“
,

филм на Цветан Симеонов, 58 мин.Хераклея Синтика е последното митично място на Балканите. Градът се издирва в продължение на векове. Доскоро за него само се гадае. Търсят го в различни части на Полуострова. Навсякъде, но не и на правилното място.

Филмът „Изгубеният град на синтите” разказва историята, писана в продължение на близо две хилядолетия. Истината за града на тракийското племе синти излиза едва през 2002-ра година. Тогава е открит един от малкото императорски надписи по българските земи. Там се споменава гражданската общност на хераклейците. Именно този надпис подсказва къде е изгубеният град на синтите.

Днес вече имаме представа за социалния живот на населението в различните периоди. Открита е гражданската базилика, в която са взимани съдбоносни решения. До нея е най-мащабният форум, намиран по днешните български земи. Монетните находки подсказват за активните търговски отношения с целия тогавашен свят.

Филмът „Изгубеният град на синтите” очертава и драматичната картина на две унищожителни земетресения, които заличават града. След началото на Пети век от Новата ера всичко потъва под тонове тиня и остава скрито векове наред.26 ЮНИ /ПЕТЪК/ 17,00 ЧАСА

РАЙОН ЗАПАДЕН, УЛ. „ВЕЧЕРНИЦА“1А

Прожекция на филма „Мистериалната режисура
”,

филм на Цветан Симеонов, 58 мин.Мистериите са представлявали интерес винаги. Така е било в древността и е останало непроменено до наши дни. Привличали са вниманието на всеки, който е искал да се докосне до сакралното знание, скрито зад тях. В мистериите се разигравали митологичните сюжети на мнимата смърт, на пътуването отвъд, на получаването на сакралното знание и на подготовката за връщането към живота. Филмът „Мистериалната режисура” подсказва за рефлексията на тези тайнства в театралното изкуство.

Духовният водач е възлова фигура, която направлява енергията на масите. Жрецът буквално режисира обредните действия. Няма рязка граница, която да маркира отделянето на древните мистериални практики от театъра. Вероятно това е станало някак неусетно с развитието на обществото. Гърците заимстват тракийските мистериални обреди. Превръщат ги в свои и правят така, че споменът за прототипа да остане само в тесен кръг запознати с древните практики.

Филмът „Мистериалната режисура” подсказва как атинската демокрация десакрализира тайнствата. Превръща ги в театър. Впоследствие това става мощно оръжие за манипулиране на масите и за формиране на общественото мнение.

Отделни елементи в българския фолклор и някои реликтни ритуали все още подсказват за обредите на траките. Те не описват мистериите си, за да не ги опорочат. Но пък гърците без притеснение ги качват на сцената и ги превръщат в делнични зрелища.

Такива, които загатват за сакралното и в същото време го унищожават.

Генезисът на театъра разкриват проф. Ваня Лозанова и проф. Дамян Попхристов.29 ЮНИ /ПОНЕДЕЛНИК/ 19,00 ЧАСА

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „ТРАКАРТ“

Прожекция на филма „Мистериалната режисура”
,

филм на Цветан Симеонов29 ЮНИ /ПОНЕДЕЛНИК/ 17,00 ЧАСА

РАЙОН ЗАПАДЕН, УЛ. „ВЕЧЕРНИЦА“1А

Прожекция на филма „Изгубеният град на синтите“,

филм на Цветан СимеоновВход свободен!Партньори