Skip to Content

Бах и Моцарт на четири рояла на Античния театър

Дата на събитието: 
Сб, 19/09/2020 - 19:00 - 23:00

Впечатляващ по своя мащаб, съдържание и участници концерт ще зарадва и вдъхнови ценителите на класиката у нас през септември. Създател и идеолог на проекта е Маестро Байнов, който заплени българската публика със своите “Концерти на 8 рояла” миналата есен. Нов живот на музикалната ни сцена ще вдъхне предстоящия Концерт с 4 рояла и музиката на колосите Бах и Моцарт.

 

Първият в историята на музиката, който е композирал концерти за 2, 3 и 4 пиана с Streich Orchester, е един от най-великите композитори за всички времена -  Йохан Себастиан БахВторият  е гениалният Моцарт.

 

В желанието си да  въвлекат ценителите  в мистерията на музиката за 2, 3 и 4 рояла с на четири и осем ръце, организаторите създават един уникален проект,  който ще предостави на публиката изключително рядката възможност да чуе интегрално всички концерти от Бах за 3 и 4 пиана, както  и единствените от Моцарт за  2 и 3 пиана с оркестър! Своеобразен дебют за България, заслугата за който дължим на Маестро Байнов. Заедно с него на сцената ще излязат още трима световни  пианисти – Донка Ангъчева, Зузана Суханова и  Наре Аргаманян.

 

Професор Томислав Байнов е  български пианист и педагог, който от години гради впечатляваща кариера на германската и световна музикални сцени. През 1989г. заедно с още шестима свои колеги основава Клавирен ансамбъл „Байнов". Център за изявите на състава е Южна Германия, но много скоро популярността му става международна.

 

Байнов Пиано Ансамбъл се специализира и популяризира вече 30 години клавирната музика за много ръце, следвайки фундаменталните традиции на 18, 19 и 20 век с цел за популяризирането на тази забравена и рядко слушана музика,  която не само  омайва слушателите, а и обогатява знанията на педагозите, които могат да мотивират младите пианисти, откривайки нови хоризонти.

 

Към проекта без колебание се присъединява още един световно признат творец – Маестро Йордан Камджалов. Той прегръща едно ново предизвикателство, заради вярата си в значимостта му:

 „Това са композитори, които аз в България избягвам да дирижирам. Това са композитори, които в България аз нарочно не дирижирам. Това са в известен смисъл недостижими композитори, от гледище на преобладаващата естетика и знание, което имаме в БългарияТова е нещо, което винаги съм смятал за огромен рискно същевременно съм копнеел. И с тези автори, в широк смисъл, ще бъде една моя българска премиера. Чакам с нетърпение този концерт, чакам с нетърпение тази програма и  тези състави. Очаквам красота, магия, живот, надежда, сила, вдъхновение, изключителност.“

 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT