Skip to Content

Какъв е „Дарът“ на Едит Егер, която се „научи да живее след като оцеля в лагерите на смъртта“

Пролетта на 1944 г. променя завинаги живота на 16-годишната Едир Егер. Тя и цялото ѝ семейство са депортирани в лагерите на смъртта, а през първата ѝ вечер в Аушвиц е принудена да танцува балет пред Йозеф Менгеле. Загубила родителите си, подложена на изтезания и гладуване и изправена пред постоянна смъртна заплаха, младото момиче все пак оцелява и документира спомените си в разтърсващия мемоар „Изборът“.

Днес „Ане Франк, която оживя“, както я наричат, е на 94 години и има зад гърба си повече от 40 години терапеватична практика, през които е работила с най-различни пациенти, а думите ѝ са помогнали на хиляди читатели да се освободят от оковите на собственото си съзнание.

Именно на това как да си върнем свободата и да се оттърсим от собствените си ментални затвори е посветена и последната книга на д-р Егер„Дарът: 12 урока, които ще ви помогнат да съхраните живота си“.

В този своебразен наръчник уважаваният психотерапевт обобщава собствените си преживявания в концентрационните лагери и наблюденията, които е натрупала от работата си с хора от всякакви националности и възрасти.

Егер установява, че макар убежденията, които ни държат в плен, да се показват и проявяват по неповторими начини, няколко често срещани ментални затвора допринасят за страданието ни. А способността ни да избираме се оказва най-големият дар, чрез който да ги преодолеем.

Във всяка глава тя изследва широко разпространен ментален затвор, като илюстрира неговите последици и предизвикателства с истории от живота и практиката си като клиничен психолог и завършва с насоки, с чиято помощ можем да се освободим от него.

Защото свобода е доживотно занимание. И изисква надежда, която включва съзнанието, че страданието, колкото и ужасно да е, е временно; и  любопитство, което ни кара да искаме да разберем какво следва.

В „Дарът: 12 урока, които ще ви помогнат да съхраните живота си“читателят няма да открие „спасение“, нито бягство от проблемите, а само насоката къде сам да намери пътя към своя истински Аз. Защото основният ключ към свободата е да продължаваме да се превръщаме в човека, който действително сме.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT