Skip to Content

Любопитна книга за идеите, които преобразяват цели индустрии, излезе под знака на ИК "Хермес"

Какво означава „лунатизми“? Така Сафи Бахкал нарича налудничави проекти или идеи, които обикновено са отхвърляни и отричани, а авторите им са считани за безумци. Всъщност това са едни от най-важните пробиви в науката, които стоят в основата на редица изобретения – като транзистора, реактивния двигател и новите медикаменти за лечение на рак. Съдбата на цели империи е била предопределена от това дали се приемат и развиват новаторски идеи. Лунатизмите са запалили искрата на Индустриалната революция и последвалите социални промени, оформили съвременното общество. Днес оцеляването и развитието на компаниите повече от всякога зависи от това дали насърчават лунатизми.

         И все пак възможно ли е да се поощряват всички необикновени идеи? Как да се превърнат тези пробиви в печеливши технологии, животоспасяващи лекарства или стратегии, преобразяващи цели индустрии? Как да се създаде среда, която да насърчава лунатизми? В книгата ще намерите изчерпателни отговори на тези въпроси, както и редица любопитни примери и факти, например как разработките на първото лекарство за понижаване нивата на холестерола са били спасени от кокошки и какво е общото между сватбите, горските пожари и терористичните атаки.

 

         Сафи Бахкал е второ поколение физик, син на двама астрофизици, биотехнологичен предприемач и бивш главен изпълнителен директор на публична компания. Той получава бакалавърска степен в Харвард и докторска степен по физика в Станфорд.

         След като работи в продължение на три години като консултант в McKinsey, компания предлагаща услуги в областта на управленското консултиране, Сафи съосновава биотехнологична компания, разработваща нови лекарства за рак.  В продължение на 13 години е неин изпълнителен директор. През 2008 г. е обявен за предприемач на годината в сферата на биотехнологиите, а през 2011 г., по време на мандата на Барак Обама, работи със„Съвета на президента по наука и технологии“  (PCAST) за бъдещето на националните изследвания.

         „Лунатизми“ е първата книга на Сафи Бахкал. Тя е преведена на 18 езика и е препоръчвана както от Бил Гейтс, така и от трима нобелови лауреати: Адам Грант, Малкълм Гладуел и Тим Ферис. Избрана е за най-добра бизнес книга на годината от Amazon, Bloomberg, Financial Times, Forbes, Inc., Newsweek, Strategy + Business, Tech Crunch и Washington Post. Това е и най-препоръчваната книга за годината в годишното проучване наBloomberg сред изпълнителни директори и предприемачи.

         Сафи съветва изпълнителни директори и ръководни екипи по стратегии и иновации, и изнася ключови презентации на индустриални конференции, инвестиционни събития, медицински срещи и водещи академични институции по света. Той живее със съпругата си и двете им деца в Кеймбридж, Масачузетс.

 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT