Skip to Content

Нов симфоничен оркестър открива 30-ия си сезон със Световната премиера на Осма симфония от Васил Казанджиев

Дата на събитието: 
Пон, 11/10/2021 - 19:30 - 21:30

ЙОХАНЕС БРАМС    Трагична увертюра



ВОЛФГАНГ АМАДЕУС МОЦАРТ

Концерт за цигулка и оркестър 5, К. 219



солист ВЕСЕЛИН ГЕЛЕВконцертмайстор на Лондонски филхармоничен оркестър

ВАСИЛ КАЗАНДЖИЕВ Симфония 8 /СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА/

диригент ГЕРГАН ЦЕНОВ

Творческата личност на композитора, диригента, педагога ВАСИЛ КАЗАНДЖИЕВ /р. 1934/ е силно впечатляваща. Заслугите му като дългогодишен диригент на ансамбъл "Софийски солисти" и на Симфоничния оркестърна БНР са несъмнени; в репертоара му равностойно присъстват традиция и съвременност, български и чужди заглавия от бароковата епоха и до музиката на ХХ век. Като композитор не робува на абстрактни теории или квазидоктрини. В този смисъл достатъчно е да се съпоставят Симфония №3 ("В памет на баща ми") и Симфония №4 ("Нирвана") за хор и оркестър; или "Живите икони" ("Възхвала на Софийската крипта") за камерен оркестър, "Празнична музика" ("Псалми и ритуали") за струнен оркестър и "Poco a poco" за ударни инструменти и орган. Със своето огромно творчество днес акад. проф. Васил Казанджиев е олицетворение на "стръмния" драматичен, но и завладяващо талантлив път на българската музикална култура през последните около седем десетилетия. Омъдрен от годините, той споделя пред своята изследователка М. Божикова: "Минали са вече 40-50 години от авангардните открития и е крайно време да се обобщят тези опити и да се създават вече само спонтанни произведения, защото същността на музиката е такава. Тя е емоционално изкуство, което се разгръща във времето, затова трябва да блика от само себе си... Дълбоко вярвам, че след всеки изпепеляващ апокалипсис неминуемо идва възкресението и обновлението, нахлува освежаващият полъх на Ренесанса. И животът започва отново. Това ми вдъхва сили, надежда, вяра, защото в края на краищата е интересно да се живее и твори."

 

   Герган Ценов е основател и музикален директор на Камерен ансамбъл “Ценов” в Ню Йорк. Основната мисия на 13-членния струнен ансамбъл е да представя и популяризира българската класическа музика. Само за по-малко от две години от създаването на ансамбъла в самото сърце на нюйоркския Манхатън своята американска премиера получиха едни от най-значимите творби на композиторите Любомир Пипков, Александър Райчев, Лазар Николов, Симеон Пиронков, Иван Спасов и Васил Казанджиев.

   Г-н Ценов получава първоначалното си образование по дирижиране в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” под ръководството на акад. Васил Казанджиев. По-късно той продължава своето обучение по дирижиране в Джулиард Скул в Ню Йорк в диригентския клас на Джеймс ДеПрийст. През 2007 г. г-н Ценов е поканен като диригентски стипендиант в рамките на Диригентската академия в Аспен (САЩ), където работи под ръководството на Дейвид Зинман. Други диригенти, с които Герган Ценов си е сътрудничил, са Курт Мазур, Майкъл Тилсън Томас, Джордж Манахан и Росен Миланов. Отново през 2007 г., непосредствено след завършването му на Джулиард Скуул, Герган Ценов е поканен за главен диригент на оркестъра на Нюйоркския университет (NYU Symphony Orchestra). Най-скорошната му позиция като главен диригент е начело на нюйоркския New Amsterdam Symphony Orchestra.

   В САЩ, където Герган Ценов живее и работи от 1999 година насам, той е изпълнявал с Филхармоничния оркестър на Орландо, Филхармонията на Масапикуа, New Amsterdam Symphony Orchestra, Broadway Bach Ensemble, Detroit Civic Orchestra и Младежкия оркестър на Филаделфия. Герган Ценов е изнасял концерти в Кенеди Център (Вашингтон), Карнеги Хол (Ню Йорк) и Линкълн Център (Ню Йорк).

   Герган Ценов е носител на Наградата на Международната академия за изкуства и на Наградата на Фондация “Отворено общество” за своите постижения в областта на музиката. Той също таке е бил два пъти носител на стипендията на името на Бруно Валтер.

 

 

Цигуларят Веселин Гелев е назначен за трети концертмайстор на Лондонския филхармоничен оркестър през 2007 година. Преди това е бил концертмайстор на филхармоничния оркестър в Ню Хейвън, Кънектикът, както и на Фестивален оркестър - Сполето, Италия. Концертира често като гост-концертмайстор на редица европейски оркестри, като оркестъра на Санта Чечилия в Рим, Камерен оркестър „Малер”, оркестъра на Дойче Опер - Берлин, оркестъра на МДР - Лайпциг, Кралски филхармоничен оркестър - Лондон, Национален оркестър на Уелс - Кардиф и Кралския шотландски филхармоничен оркестър - Глазгоу.

Като първи цигулар на Абсолют Ансамбъл, създаден от диригента Кристиян Ярви, Веселин е записал редица дискове и концертира из Америка, Европа, Азия и Австралия, в сътрудничество с такива музиканти като Горан Брегович, Пакито д'Ривера, Джо Завинул и Л. Субраманиам.

През 2002 година, като член на смесен квартет Антарес, той печели първа награда на конкурса Консърт Артистс Гилд в Ню Йорк и в последствие концертира активно из САЩ и Южна Америка. Също така, Веселин концертира често в дуо със сестра си, пианистката Сребра Гелева.

Негови преподаватели са били Боянка Шопова в Пловдив, Тодор Пелев в Айдълуайлд, Калифорния и Робърт Мен в Джулиард Скул, където той получава дипломи за бакалавър и магистър.

Веселин е преподавал в университета Корнел, Ню Йорк и на летния фестивал Елеазар де Карвальо във Форталеза, Бразилия.

 

Добави още снимки: 


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT