Skip to Content

Пловдивчанка плагиатства стихове, прокуратурата се самосезира

Титулната страница на книгата

Пореден скандал с плагиатстване на стихове се разрази в културните среди, след като се оказа, че пловдивчанката Денка Николова е издала стихосбирка със стихове на известни български поети, но от свое име. За измамата се разбра от фейсбук профила на поета Недялко Йорданов. На 4 март там блогърът Марин Тачков публикува запитване към поета дали знае, че негово стихотворение е публикувано в книгата на Николова, озаглавена „Пътуване към себе си“.

Стихосбирката е издадена от пловдивското издателство „Възрожденци“, собственост на Иван Влайков, с когото „поетесата“ живеела на семейни начала. На 1 март книгата е била представена от литературния критик Марин Кадиев в пловдивско читалище. Още на следващия ден във форума на сайта „Откровения“ се появява сканирано копие, в което са отбелязани авторите на публикуваните стихотворения. Преди това пък за плагиатството разбрала една от засегнатите поетеси Бианка Габровска, която случайно попаднала на изданието от 2009-та година и разпознала в него свое стихотворение.

След избухването на скандала, Денка Николова се извини във Фейсбук на поета Недялко Йорданов, а чрез неговата страница и на останалите творци, чиито стихове е присвоила и дори леко „редактирала“. Сред тях освен строфи на Бианка Габровска, има също творби на Камелия Кондова, Нели Вангелова, Нина Чилянска, Райчо Русев, Евстати Бурнаски, Надежда Тодорова, Виринея Вихра, Недка Апостолова, Филип Кабакян и др. „Вие откраднахте рожбите ни и ги осиновихте, при това- незаконно. Как трябва да бъде наречена такава постъпка?“, пита под извинението на „поетесата“ самата Габровска. И допълва: „Нещо повече – сменихте заглавията и посвещенията на истинските автори“.

Във Фейсбук мнимата авторка на стиховете оправдава постъпката си със загубата на съпруга и сина си.

„Причината, поради която решихме да не си мълчим е, че това е втори случай на плагиатство в рамките на два месеца. Не може да се краде безнаказано“, възмутена е поетесата Нели Вангелова, от която са „заети“ четири стихотворения. Самият Недялко Йорданов пък казва с усмивка: „Щом сте усетили моето стихотворение като свое - това не е грях.“

Пловдивската районна прокуратура се самосезира от публикациите, съобщи за Дарик прокурор Галина Андреева. Назначена е проверка, която ще установи извършено ли е престъпление против интелектуалната собственост. Ако това се докаже, предвиденото в закона наказание е до 5 години лишаване от свобода и глоба до 5000 лева.

Снимка: 
http://otkrovenia.com


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT