Skip to Content

Феноменът „частни военни компании” в книгата „Руските невидими армии” от Руслан Трад и Кирил Аврамов

Двамата журналисти разглеждат детайлно идеологията, специфичната субкултура и бизнес интереситена руските наемнически компании.

В началото на XXI век законите на войната се променятдо неузнаваемост. Държавите, които се борят за глобална хегемония, все по-често избягват преки конфликти. Затова вместо конвенционални армии, все по-често се използват дронове, изкуствен интелект, хибридни кампании и частни, „невидими” групи, чиито действия лесно могат да бъдат отречени, а техните следи – заличени.

В своето изследване „Руските невидими армии”журналистите Руслан Трад и Кирил Аврамов проследяват детайлно генезиса, особеностите и развитието на тези частни военно-охранителни фирми в глобален мащаб и концентрират своето внимание върху руските наемнически компании, чието присъствие сякаш е най-осезаемо на световната карта.

Разглеждайки политиката на Москва през последното десетилетие спрямо Близкия Изток и Африка, както и разгръщането на „неофициалното” руско присъствие в Украйна, от Сирия до Либия, Судан и Централноафриканската република, двамата се спират на желанието за достъп до природни ресурси, ролята на компании като „Вагнер” в страни като Сирия и системното заличаване на информация за дейността на подобни формирования. И изтъкват, че „ко­гато се пресекат интересите и амбициите на политическата върхушка, олигархията и военно-промишления комплекс – гаранцията, че в сектора на частните военни услуги няма да остане „тихо“, е налице.”

Базирана на множество документи и интервюта, тази книга проследява развитието и механизмите на действие на тази наемническа организация и други подобни „невидими“ армии, а също и тяхната идеология, специфичната им субкултура и бизнес интересите, свързани с тях.

„Руските невидими армии”от Руслан Трад и Кирил Аврамов е продукт на близо две години изследвания, разговори с информатори и проследяване на развитието на онези структури, предизвикали страх, възхищение и любопитство. И най-вече, превърнали се в синоним на невидима сила, за която всичко е възможно.

Д-р Кирил Аврамове част от екипа на проекта Intelligence Studies Project и изследовател в CREEES в Университета на Тексас в Остин. Той е преподавател по политически науки и бивш заместник-ректор на НБУ.

Руслан Трад е журналист и анализатор на свободна практика с опит от над десет години в анализа и отразяването на регионалните проблеми в Близкия изток и Северна Африка, Сахел и Турция; съосновател на военния журнал De Re Militari и автор на книгата за сирийската гражданска война, „Убийството на една революция” („Сиела”, 2017).



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT