Skip to Content

Пропусната изложба

В началото на годината, когато галериите плахо отвориха врати, пропуснах една интересна експозиция "Портретна живопис от първата половина на XX век в малката галерия "Палитра" на ул. Узунджовска.

Наскоро имах възможността да я видя и с учудване открих свои фаворити сред представените художници.

Един от тях е Евгени Поптошев. За свой срам, не знаех много за него и разбрах, че е един от най-добрите детски портретисти, известен  и като майстор на голото женско тяло, както и един от най-изявените ни военни художници. Той е един от шестимата големи художници Поптошеви, сред които съпругата му и дъщеря му.

В тази изложба видях две от картините на Поптошев  на спортна тематика, които неслучайно бяха заели и открояващо се място на изложбата.

Участниците в кроса, сякаш всеки миг ще пресекат финала и изглеждат така реалистични с умората, с последното усилие, с хъса да завършат първи. Големият портретист е пресъздал невероятната картина на финала и неволно затяващ дъх, сякаш си там.

Другата картина на художника, представена в тази експозиция, е почти като стоп-кадър от мотокрос - жива, вълнуваща, експресивна. 

Тази изложба е първата ми среща с творчеството на Евгени Поптошев (1907-1974) и обещавам да има още много. 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT