Skip to Content

„Като дъх“ от Ферзан Йозпетек, автора на „Истанбул червен”

На 8 октомври известният писател и кинорежисьор Ферзан Йозпетек се завръща с романа „Като дъх“, спряган като опияняващ трилър на чувствата заради обратите, които… спират дъха. Също като корицата на българското издание, подписана от Росен Дуков.



Като дъх” (превод: Паулина Мичева, 200 стр., цена: 16 лв.) пренася читателите към края на шейсетте, а действието редува Рим с Истанбул. Една неделна утрин Серджо и Джована очакват семейни приятели за обяд в уютния си апартамент в Рим. Малко преди появата на гостите на вратата им звънва непозната жена с необичайна молба. Преди много години тя е живяла в този дом и сега би искала да го разгледа за последно. Така започва една история, застрашаваща привидно спокойното и монотонно съществуване на Серджо и Джована, бележейки тях и приятелите им завинаги. Изниква въпросът дали ако човек влезе в лабиринта на чувствата, ще успее да намери пътя обратно към себе си?



Ферзан Йозпетек е италиански режисьор с турски корени, роден през 1959 г. в Истанбул. Набира популярност като режисьор и автор на сценариите на филми като „Прозорецът отсреща” и „Последният харем”. „Истанбул червен” (2013) е неговият успешен литературен дебют. Книгата е сладостно-меланхолично обяснение в любов към родния му Истанбул, а едноименният филм, режисиран от самия Йозпетек, има множество отличия, включително награда „Синелибри“ за майсторска литературна адаптация на голям екран.



Почитателите на Ферзан Йозпетек в качеството му на режисьор могат да гледат красивата мелодрама „Богинята на съдбата“, която е част от програмата на кино-литературния фестивал Синелибри 2021.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT