Skip to Content

Искат 100 хил. лв. за кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата

В общинския бюджет да бъдат заложени допълнителни 100 хил.лв. за подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година, поискаха в отворено писмо до кмета Славчо Атанасов 12 известни културни дейци в града под тепетата. Те настояха на предстоящата сесия на Общинския съвет да бъде гласувана и първоначално предвидената за култура в проекта за бюджет сума от 1,1 млн.лв. и тя да не се орязва.

Това ще бъде първия тест за истинските намерения на управляващите Пловдив да стане културна евростолица, се казва в отвореното писмо. Ако бюджетът бъде гласуван в този размер, това ще гарантира, че общината наистина желае да се включи не само на думи в битката за столица на културата, смятат културтрегерите. Те посочват, че за миналата година София е отпуснала допълнително 86 500 лв. за кандидатурата си за евростолица, а за меценатска програма – 1 млн.лв.

12-те културни дейци, сред които са поетът Александър Секулов, издателката Божана Апостолова, галеристите Веселина и Катрин Сариеви и Емил Миразчиев, преподавателката от Пловдивския университет Клео Протохристова, Пенка Калинкова и др., поздравяват общинския съвет за неприемането на предлагания от независимата съветничка Дани Каназирева фонд «Култура» в този му вид. Те заявяват, че не са против този фонд, но при ясна концепция и без да ощетява бюджета на културния календар на общината и се надяват, че за такъв фонд ще бъде разработена ясна визия в бъдеще.

От своя страна кметът увери, че общината има резерви, откъдето да отпусне 100 хил. лв. за пловдивската кандидатура за Европейска столица на културата, но обясни, че за тях трябва да има точни планове и идеи за действие.  Според Славчо Атанасов общината заделя колкото е възможно за култура, като подпомага много от държавните дейности в тази сфера. Той подчерта, че за културния календар на общината са заделени 620 хил. лв., а за издръжка на драматичния и куклен театър, операта, библиотеката, музеите, читалищата и ансамбъл «Тракия» се заделят още над 1,7 млн.лв.Партньори