Skip to Content

Китайската изложба „Метаморфозите на лака – тайните на лаковата живопис” гостува в Търговище

Дата на събитието: 
Ср, 19/06/2013 - 17:30 - Нд, 30/06/2013 - 10:45

Червеният лакиран съд за ориз, открит в местността Hemudu (Хъмуду), провинция Zhejiang (Джъдзян), разбулва история на изкуството на лака в Китай. Подобно на порцелана и коприната, то преживява непрекъснат разцвет, за да се превърне в национално съкровище. Характерни за лака са неговата здравина, устойчивост на киселини и корозия. Използва се широко в ежедневието на древните китайци, като с течение на времето моделирането и употребата му, различните декоративни практики прерастват в истинско изкуство.

Съвременните китайски художници, работещи с лак са съхранили това наследство, като творбите им представляват впечатляваща смесица от традиционни техники и модерни материали.

Лакът като художествено средство еволюира от лака за декориране на фаянс и носи в себе си особеностите и на двете изкуства. Уникалността на този материал и художествената му стойност се изразяват в специфичен тип красота. Разнородните умения, необходими за обработката на лака и множеството суровини, използвани за приготвянето му налага този тип живопис като рядка и ценна художествена форма.

От началото на осемдесетте години на миналия век китайските художници, работещи с лак скъсват с традиционните техники на лаковата живопис. Поставя се началото на нова ера в изкуството, характеризираща се с истинско разнообразие от стилове. Настоящата изложба представя накратко развитието на тази художествена форма в Китай, както и основите на производството на лака, посредством образци на съвременни живописни творби. Целта ни е да създадем представа за това изкуство и модерното му развитие, а чрез него – за хуманистичния дух и естетиката на Китай.

На 19 юни /сряда/ 2013 г. от 17.30 ч. в Славейковото училище ще бъде открита изложбата „Метаморфозите на лака – тайните на лаковата живопис”, която ще разкрие пред търговищкото гражданство прекрасни образци на китайската лакова живопис. Експозицията е любезно предоставена от Посолството на Китайската народна република, по покана на Община Търговище, Регионален исторически музей – Търговище и Сдружение „Приятели на Китай” в Търговище.Партньори