Skip to Content

Малката базилика отваря врати за туристи от 1 май

Малката базилика в Пловдив отваря врати за туристи от 1 май. Точно в 9:00 ч. първите посетители ще могат да разгледат раннохристиянския храм на бул. „Мария Луиза“ в града под тепетата. Работното време на обекта ще бъде от 9:00 ч. до 18:00 ч., без почивен ден. Цените на билетите са както на останалите обекти, стопанисвани от ОИ „Старинен Пловдив“, а именно - 5 лв. за възрастни и 2 лв. за учащи при индивидуални посещения; при организирани групови посещения цените са съответно 4 лв. за възрастни и 1 лв. за ученици. На 4-ти май посещенията в обекта ще бъдат безплатни. Според кмета Иван Тотев безплатен ще бъде входа и във всички неделни дни.

Малката Базилика се намира до Източната крепостна стена, изградена през II век от император Марк Аврелий. Запазени са част от антична улица и части от антични сгради на комплекса. Базиликата е от два строителни периода – II и V век. Тя е 3-корабна , едноабсидна. Реставрацията и консервацията на сградата са извършени по проект на община Пловдив, Министерството на културата и Фондация "Америка за България".

Руините на археологическия паметник са открити случайно през 1988 г. при изграждането на панелен блок. Трикорабната постройка свидетелства за ранното християнство по българските земи и за изключителното майсторство при създаване на подови мозайки в късноантичния Филипопол.

Наскоро раннохристиянският храм бе предоставен за стопанисване на общината от правителството.

От ОИ „Старинен Пловдив“ съобщиха също, че от  01.05 до 06.05.2014 (включително), с работно време 9:00 ч. - 18:00 ч., освен Малаката базилика за туристически посещения ще бъдат отворени също Балабановата къща, Къща „Хиндлиян“, Галерия „Златю Бояджиев“ и Античния театър.Партньори