Skip to Content

Биенале "Алкохолът – веселие или опасност” ГАБРОВО 2014

Дата на събитието: 
Сб, 17/05/2014 - 11:00 - Сб, 31/05/2014 - 10:15

„Алкохолът – веселие или опасност” е темата на Областното биенале на хумористично-сатиричната детска рисунка.
Условията за участие в Биеналето бяха обявени през м. февруари т.г., а покана бе отправена към всички ученици от първи до дванадесети клас от училищата в Габровска област, както и към възпитаниците на школите по изобразително изкуство.
Конкурсът се провежда под патронажа на Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър – посланик на Кралство Белгия в България, а негови организатори са: Музеят „Дом на хумора и сатирата” – Габрово, Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst–Gabrovo” – Белгия, Клуб „Приятели на Белгия” – Габрово и Обществения дарителски фонд – Габрово.

В Деня на Габрово – 17 май т.г. – от 11.00 ч. в зала 3 на Дома на хумора и сатирата ще се състои официалното отриване на изложбата от селекционираните творби и награждаването на лауреатите.
Гости на тържеството ще бъдат: Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър – посланик на Кралство Белгия, г-н Етиен Фонтейн – председател на фондация „People Serve Bulgaria: Aalst–Gabrovo” и г-н Вили Ван Импе – почетен консул на България в Източна Фландрия и секретар на фондацията.
В конкурса се включиха общо 245 участници – 206 ученици от 14 училища в Габровска област и 39 възпитаници на 6 школи по изобразително изкуство. Всички те изразяват позитивните си позиции за живот без злоупотреба с алкохола и негативното си отношение към зависимостта от него, показвайки ярко последиците от вредния навик и поднасяйки посланията си с чувство за хумор.
На своето заседание на 15.04. 2014 г. журито извърши селекция на изпратените за участие творби и взе решение в изложбата да бъдат представени 206 творби на участниците от четирите категории: I-IV клас, V-VII клас, VIII-XII клас и художествените школи. Всеки ученик ще получи свидетелство за участие, а най-добрите художници – предметни награди и специални дипломи. Във всяка от четирите категории се присъждат по 4 награди, осигурени от организаторите, както и поощрения за някои от малките художници и за техните преподаватели. Имената на всички наградени участници са публикувани на сайта на Дома на хумора и сатирата www.humorhouse.bg .
Музикални поздрави към талантливите малки художници и към гостите на тържеството ще поднесат певците от Вокална студия „Децата на Севлиево” с ръководител Ваня Ангелска и пианистите от Музикален клуб „Весела” с ръководител Весела Пенева.
Изложбата с рисунките от областния конкурс се допълва от 41 рисунки на ученици от побратимения с Габрово белгийски град Аалст, рисували по същата тема. Подбрана колекция от най-добрите рисунки на малките художници от област Габрово и от град Аалст на тема „Алкохолът – веселие или опасност” ще бъде показана през м. септември в прочутата общинска болница OLV, призната за една от най-добрите клиники в Белгия.Партньори