Skip to Content

Община Варна издаде kнига за европейските столици на културата

Кои са били европейските столици на културата от 1985 година насам? Каква е идеологията на тази международна инициатива? Каква е процедурата по кандидатстване?

Всичко това читателят може да научи от книгата „Европейски столици на културата”, издадена от Община Варна. Тя е резултат от 3-годишния труд на Любомир Кутин, понастоящем главен експерт „Национални и европейски програми и проекти” в община Варна и редакционния екип на „Нира Комюникейшънс”. Книгата беше представена днес в зала „Варна” на общината в присъствието на много представителите на обществени и културни институти и организации в града. Изданието има версия и на английски език, екземпляри от която вече са изпратени в Европейските институции.

Изданието е своебразен пътеводител, който представя постиженията, събитията и дълготрайните последици, променили живота на милиони европейци. Богатата информация в книгата е предназначена за всички, които ще работят за приобщаването на милиони български граждани към тази европейска идея.

„Книгата е първото подобно издание в страната и показва какво би могло да се случи не само във Варна, а и в останалите градове-кандидати. Най-важното е това да се случи, независимо кой ще е избраният български град. За това трябва да има национална културна стратегия”, каза Любомир Кутин на представянето на книгата.

Варна вече заяви желание да се кандидатира за Европейска столица на културата през 2019 година, когато един български и един италиански град ще имат честта да получат престижната титла.

„През март в Брюксел се състояха тържества по случай 25-годишнината от създаването на инициативата „Европейска столица на културата” и Варна беше единственият български град, представен със своя делегация - посочи Петър Радушев, директор на дирекция „Международно сътрудничество” в Община Варна. – Ние поддържаме тясно сътрудничество със заинтересовани градове - Ливърпул, Лил, Марсилия, с италиански градове, сред които Бари и Лече”.

Изданието е дело на екип в състав: Любомир Кутин – съставител, Нина Локмаджиева и Людмила Димова – редактори, сътрудници - Диляна Филипова и Катерина Борисова, дизайн Емил Спасов. Рецензенти са проф. д.ф.н. Стилиян Йотов – преподавател по философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и доц. д-р Апостол Апостолов – преподавател по социология в Икономически университет - Варна.Партньори