Skip to Content

Европейски дни на наследството в музей "Земята и хората"

Дата на събитието: 
Сб, 16/09/2017 - 11:00 - Пон, 18/09/2017 - 19:30

Тази година Европейските дни на наследството преминават под общоевропейската тема „Наследство и природа: Пейзаж от възможности“. Провеждането на инициативата съвпада с Празника на гр. София и Международния ден на минералното разнообразие – 17 септември.

Празничната атмосфера на града се допълва от множество културни събития свързани с красотата, опазването и популяризирането на културното и природното ни наследство.

Национален музей „Земята и хората“ е инициатор на отбелязването на Софийска инициатива за съхраняване на минералното разнообразие

Национален музей „Земята и хората“ се включва за поредна година в инициативата и предлага на гражданите и гостите на столицата разнообразна програма:

16 септември– Откриване на постерна изложба за архитектурното, минерално и природно наследство, съхранено в Национален музей „Земята и хората“. Музеят се помещава в сграда паметник на културата адаптирана за новите и функции, свързани с опазването и съхраняването на природното наследство. Ще бъде представена фотоизложба „Земя за всички“, представяща природното наследство - подбрани фотоси от архива на музея.

17 септември– Национален музей „Земята и хората“ предоставя на посетителите си уникална екскурзия – разходка във фондохранилищата на музея, където наред със съхраненото минерално разнообразие те ще имат възможност да се докоснат до ежедневната работа на музейните специалисти;да надникнат зад кулисите на експозициите и да видят непоказвани минерални образци.

В седмицата между 18септемврии 21септемвримузеят обръща специално внимание на младата публика. Събития за деца, включващи серии експерименти и забавни игри свързани с минералогията ще се провеждат всеки ден от11:00 часа, както и прожекции на тематични научно-популярни филми от 16:00 часа.

Входът в музея на 6,16, 17 и 30,както и на националният празник – 22 септември 2017 г., е безплатен от 10:00 до 18:00 часа.Партньори