Skip to Content

Plovdiv GuitArt Festival 2017

Дата на събитието: 
Пт, 27/10/2017 - 19:30 - Нд, 29/10/2017 - 23:00

С фламенко спектакъл ще бъде открит GuitArtFest в Пловдив. Рецитали, концерти и музикални работилници са част от  програмата на тазгодишното издание на PlovdivGuitArtFestival2017 в рамките на Есенен Салон на изкуствата

Испанският виртуоз Еду Вико ще положи началото на втория международен китарен фестивал в Пловдив през октомври. Еду Вико секстет ще направи фламенко спектакъл на 27-и октомври в Драматичен театър – Пловдив от 19:30ч. 

Същата вечер от 22:00ч. концерт ще направят и RitmosNegros(Перу/България/ Испания) в BeeBopCafé .  Ritmos Negros е група, която интерпретира афро-перуанска музика - жанр,  произхождаш от перуанското крайбрежие. Ritmos Negros смесват африкански, андски и европейски фолклорни елементи. Репертоарът на Ritmos Negros e запълнен от популярни афро-перуански песни, смесени с инструментални и джаз парчета и други съвременни жанрове. Групата е създадена през 2016. Членове са Пиеро Епифаниа – вокал и перкусии, Симеон Леонидов – китара и беквокали и Борис Таслев – бас китара и беквокали. В момента тримата записват първият си студиен албум, който ще включва обработки на класически перуански фолклорни песни и авторски композиции.

Следващият ден е наситен с музикални работилници, които ще се проведат в галерия Тракарт. Първата работилница ще направи Еду Вико ( 10:30ч.), след него Ивайло Звезомиров ( бас китарист и един от създателите на група „Те”)  ще запознае желаещите с  „Ролята на бас китарата в съвременните музикални стилове “, а след него „Бо“ Бояджиев (България / САЩ)  ще направи уъркшоп на тема: „Акордите: вдъхновението и бекграунда върху който импровизираме“.

Вечерта на 28-и октомври в Драматичен театър, рецитал ще изнесе Марко Тамайо, който е друга голяма изненада за почитателите на класическата китара. Кубинският китарист с австрийско гражданство е провъзгласен за „кралят на китарата” от италианския вестник „Ла Стампа“. Той е победител в множество престижни международни конкурси и е свирил с известни оркестри и диригенти по цял свят и се наложи като една от водещите фигури в света на класическата китара.

Вечерта ще приключи с концерт на Йес Псайла (Малта) и Веселин Койчев в BeeBopCafé. И двамата музиканти са гости на феста, благодарение на  Yamaha, които ще направят изложение във фоайето на Драматичен театър в рамките на два дена (28-и и 29-и октомври). Всички желаещи могат да видят и пробват китари и аксесоари на фирмата.

На 29-и октомври, проф.  Марко Тамайо ще проведе майсторски клас, за който активните участници ще се подбират предварително, при условия описани на сайтовете на фестивала. Той ще се проведе вАМТИИ – Пловдив. По същото време в галерия Тракарт ще се проведат китарни работилници, които стартират в 11:00ч. с Йес Пайла и Веселин Койчев на тема: „Техника, фразиране и душевност: импровизацията като стил“ . След тях застъпва Атанас Шишков – фюжън китара,  с „Тапинг техника: концепция и изпълнение“.

В 18:00ч. в галерия Тракарт Марко Тамайо ще представи авторската си книга  „Essential Principals for the interpretation on the classical guitar”(Основни принципи при изпълнението на класическа китара). Книга, която променя цялостния педагогически подход към преподаването на този инструмент в световен мащаб. 

Вечерта ще завърши с концерт на „Йес Псайла Квартет”със специалното участие на Стоян Янкулов (Стунджи), Ясен Велчев и Ивайло Звездомиров в Bee Bop Café.

Всички работилници и лекции са без вход, а билети за концертите в рамките на фестивала, могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim и Билетен център пред община Пловдив. Намаление за ученици и студенти.

www.facebook.com/guitartfest/

www.guitart.bgПартньори