Skip to Content

Празници „Светлина и надежда“ в Стария град

Дата на събитието: 
Пт, 01/12/2017 - 17:45 - Сб, 16/12/2017 - 21:45

Официалната церемония по откриване на празниците „Светлина и Надежда 2018“ е на 1 декември 2017 г., петък, от 18.00 часа и включва  концерт с участието на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, вокална формация на ОУ У "Виктория и Крикор Тютюнджян“ и Читалище „Шалом Алейхем“.

Церемонията по запалване светлините на цифрите „2018“ по традиция ще се води от Почетния консул на Армения г-н Ехиязар Узунян . По покана на Арменския културно-информационен център в Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“ в празненството се очаква да вземат участие множество гости, сред които представители на Община Пловдив, председателят на Общински съвет г-жа Савина Петкова, съпредседателите на Фондация  „Заедно“ - представители на най-старите етноси в града, Фондация  „Аракс“, Сдружение „Паралелен свят“ и много други.

Всички присъстващи ще имат възможност да запалят свещичка и да я оставят да гори на Римския стадион.

14:30 – 16:30

 

РЪКОДЕЛНИЦА ЗА НАДЕЖДИ

 

Работилница за коледни творения с участието на Сдружение „Паралелен свят“ и майстори от Улицата на занаятите към Регионална занаятчийска камара – Пловдив

 

Майсторите, които ще вземат участие в работилничките са:

Пепа Ставрева / Стрина Пепина/ - худ. тъкани - изработва кукли от текстилни материали

Слава Балджиева - худотествени тъкани / тъкачество/

Валентина Моралийска - изработване на накити / цветя и накити от креп/

Даниела Горалова - керамика

Тони Пранджева- керамика

 

Изработените изделия ще бъдат дарени на Сдружение „Паралелен свят“ за хора с увреждания.

 

Лапидариум

17:00

 

Запалване светлините на празничната елха в Стария град

 

 

Римски стадион

18:00 – 19:00

 

„СВЕТЛИНА ЗА ВСИЧКИ“

 

Официална церемония по откриване на празниците „Светлина и Надежда 2018“ и концерт с участието на Пловдивско певческо дружество  „Ангел Букорещлиев“, вокална формация на ОУ „В. и К. Тютюнджиян” и Читалище „Шалом Алейхем“

 

Церемонията по запалване светлините на цифрите „2018“ по традиция ще се води от почетния консул на Армения г-н Ехиязар Узунян .

По покана на Арменски културно-информационен център в Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“ в празненството се очаква да вземат участие председателят на Общински съвет г-жа Савина Петкова, съпредседателите на Фондация  „Заедно“ - представители на най-старите етноси в града, Фондация  „Аракс“, Сдружение „Паралелен свят“.

 

Хората ще имат възможност да запалят свещичка и да я оставят да гори на Римския стадион.

2 Декември, събота

КЪЩА НЕДКОВИЧ

11:00 - 12:30

 

„КОЛЕДЕН БЛАГОСЛОВ“

 

Коледно-новогодишен изложбен кът на клуб „Здраве“ с ръководител Дорка Четрафилова. Представят се обредни хлябове, картички с българска бродерия, коледарско дръвце, сурвачки, сувенири и др., както и кратка презентация на обредността преди Коледа.

 

3 Декември, неделя

ДВОРА НА АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА

12:30

 

ПРАЗНИК КРАЙ ЕЛХАТА, организиран от Фондация „АРАКС“

 

Фондация АРАКСкани всички желаещи да украсят и запалят ЗАЕДНО елхичката в двора на арменската църква. Подготвени са забавления за малки и големи, а децата ще имат възможност да изработват специални ангелчета и да украсяват меденки.

 

7 Декември, четвъртък

КЪЩА КЛИАНТИ

10:30

 

„матине край коледното дърво“

 

Занимания на тема „Коледното дърво“ с участието на дечица от ЦДГ „Майчина грижа“.

 

Представяне историята на коледното дърво; оцветяване на картинки с коледно дърво и украса на елхичката в къща „Клианти“; песнички и приказки.

 

 

8 Декември, петък

Балабанова къща

17:00-18:30

 

Коледен концерт на ученици от НУМТИ „Добрин Петков“ - лауреати на VІ-ия Клавирен конкурс „Шуман - Брамс“, Пловдив, 2017

 

9Декември, събота

културен център Бялата къща

11:00 - 13:00

 

работилница „Пътуваща картичка на надеждата"

 

 

16 Декември, събота

МАЛКА БАЗИЛИКА

11:00 – 12:30

 

„ДА ПОДГОТВИМ КОЛЕДНАТА НОЩ“

 

Спектакъл с много смях, веселие и настроение на детска театрална школа „Арлекин“ към Театър „А`парт” – Пловдив

 

Анотация:

Весел празник с много смях и Коледно настроение. Как подготвяме през годината този вълшебен празник – Коледа? Готови ли са децата да посрещнат белобрадия Старец? Малките джуджета разказват за обичаите и традициите на празника.  С шеговита викторина  проверяват знаят ли децата защо празнуваме и научили ли са своето приветствие към Дядо Коледа!  Веселие с много настроение, изпълнения на джуджетата и поздравления от публиката.  А какво е вашето желание към добрия Старец? Искате ли да го връчите на малките джуджета? Заповядайте!

 

 

14:00 – 16:00

 

(МОЯТА) КОЛЕДНА ПРИКАЗКА

 

Детски кът с четене на коледни приказки от деца и възрастни с възможност за представяне на авторски съчинения с коледна тематика.

 

Призоваваме всички деца да напишат своя коледна приказка, която да бъде прочетена на място. Тя може да бъде изпратена на e-mail: marketing@oldplovdiv.comили да бъде пусната в специалната „пощенска“ кутия в МАЛКАТА БАЗИЛИКА от 1-ви до 16-ти декември 2017 г. Най-интересната и вдъхновяваща история ще бъде публикувана от медийния ни партньор „Густонюз Пловдив“.

 

17:00

 

„БЪДНИ ВЕЧЕР“

 

Коледен концерт на Детска формация за автентичен фолклор „Куклици“ към ЦПЛР – ОДК, гр. Пловдив

 

 Партньори