Skip to Content

„Нотна книга с 19 пиеси за пиано“ на Стоиц Гъдев - издание без аналог

През страстната седмица, когато отправяме поглед към духовното и  посрещаме най-големият християнски празник Възкресение Христово – Великден ви представяме един изключителен музикант, който влага цялата си душа в музиката, която прави. Това  е Стоиц Гъдев - човек със собствен поглед към света и музиката, ерудиран теоретик и виртуозен пианист. Музиката, която той прави е по-различна, тя е дълбока, тя е обсебваща, докосва душата и вълнува силно. Музиката му няма аналог, въпреки, че мнозина се опитват да го сравняват с Вангелис, с Бетовен... „Инструменталната музика на Стоиц Гъдев е толкова добра, че може да се сравни със световни образци като тези на Жан Мишел Жар и Майк Олдфийлд.  Маестро Гъдев е един необработен диамант, въпреки, че неговите произведения са много по-обработени от много други популярни парчета“, пише за него Тома Спространов.

 

Нотна книга с 19 пиеси за пиано“ е най-новият труд на пловдивския композитор.  Професионалистите определят това негова произведение като шедьовър, който няма аналог. А и кой в днешния материален свят пише ноти? Композиторът сам продуцира проекта си и издава нотния албум след къртовски двегодишен труд, без да излиза от дома си.

„Материалите в този сборник са резултат на дългогодишен труд и са есенция на представата на Стоиц за клавирна музика - солидните основи на класиката са съчетани с най-съвременни хармонични похвати. В тях ще намерите удоволствието от чистото  музициране, но ако се задълбочите и чисто теоретично - тогава ще имате възможност да се докоснете до цяла една колоритна вселена от интересни похвати, плод на солидната творческа биография на автора“, казва в рецензията си за книгата Светлин Стайков, музикант, саунд инженер, аранжор, композитор. "При нотописа в книгата си съм легатирал полифонията, за да се чете по-лесно", казва самият автор. Пиесите в сборника му са предназначени най-вече за напреднали музиканти, но се намират и по-леки пиеси, които може да се изсвирят от облигатисти. 

 

Като композитор Стоиц Гъдев има собствен разпознаваем стил. Определят музиката му като „съвременна класика“, но тя не е само това – тя е блуз, тя е поп, тя е саундтрак.  През годините Стоиц Гъдев е работил с много големи музиканти у нас, сред които Васил Найденов, Маргарита Хранова и др.. С изпълненията си на пиано е покорявал публиката на Скандинавия, Китай, Африка и Азия. В по-зрелия период от живота си, обаче работи най-вече за себе си. Изключително продуктивен музикант, той е записал повече от 14 албума.

За Стоиц Гъдев в изкуството не може да има рамки. Защото рамките осакатяват духа.  Друга негова максима е: Защо си живял, ако не си оставил нещо след себе си. И той оставя – дори повече. И е сигурен в стойността на това, което прави.

 

В линковете може да чуете произведенията му:

https://www.stoicgadev.com/my-songs-1https://www.stoicgadev.com/my-songs-1

http://www.musicianspage.com/musicians/10157/Партньори