Skip to Content

Специална програма за Европейската нощ на музеите

Дата на събитието: 
Сб, 19/05/2018 - 17:45 - 22:45

И през 2018 година Националният музей „Земята и хората“ се включва в инициативата – Европейска нощ на музеите (19 май - събота). Посетителите ще могат да видят постоянните и временни експозиции, както и на програма подготвена специално за събитието:

 • От 18:00 часа – Изпълнение на хор при НПМГ, с диригент Даниел Иванов;
 • От 19:00 часа – „Приказка за България“ – Вокална формация „Робев“, с диригент Нели Трошева ще зарадва публиката с любими български песни;
 • Школите по рисуване от Народно читалище „Хармония“ и 120 ОУ „Г. С. Раковски“ ще представят творби на своите възпитаници;
 • От 22:00 часа – Специален подбор от научнопопулярни филми.

Само в Евроопейската нощ на музеите в Национален музей „Земята и хората“ малкият робот Sanbot ще рецитира стихове за любими минерали.

Национален музей „Земята и хората“ ще работи с удължено работно време от 18:00 до 24:00 часа с вход „Свободен“, специално за събитието.

 

Старинен Пловдив 

  

На 18 май 2018 г. ще се проведе четиринадесетото издание на Европейската нощ на музеите. Общински институт „Старинен Пловдив“ отново участва активно в европейската инициатива, като екипът на културния институт е подготвил седем прояви в часовете между 18.00 и 00.00 часа.

Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви. Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. във Франция и само за няколко години печели много поддръжници и се разпространява успешно из цяла Европа.  Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание.

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма, при това към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора и най-вече до младата аудитория чрез представянето на необичайна и забавна програма, която освен възможността за запознаване с постоянната експозиция, да предлага и други културни прояви, като например театрална постановка, литературно четене, музикална програма и др.

Екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ Ви очаква на 18 май в сърцето на Пловдив – градът избран за Европейска столица на културата през 2019 година!

 

Малка базилика

 • 18:00 ч. Откриване на изложбата „Свързване“ - живопис, графика, скулптура, плакат. Гостува  Културно – информационен център на Република Македония в гр. София.

 Балабанова къща

 • Володя Казаков – изложба живопис „Нивото на река Дунав в сантиметри“, Сводеста зала
 • 19:00 ч. - Откриване на изложба - живопис „Допълване“ на дуото Димитър Тошев и Тодор Васев – Дълбока зала.
 • Изложба От съкровищницата на Старинен Пловдив. Творби на Георги Божилов  - Слона – 1 етаж

Галерия „Златю Бояджиев“

 • 20:00 – 21:30 ч. Поетичен дует на Славка Зашева и Рамела Бохосян
 • 21:30 – 23:30 ч. Музикално – поетична вечер с участието на студенти по класическа китара и камерна музика на Стела и Костадин Динкови и поезията на Елена Диварова, Виолета Караджова и Евгения Тагарева.

Римски стадион

 • 18:00 -  00:00 ч. – Отворен за посетители с вход свободен!

 

Добави още снимки: 


Партньори