Skip to Content

За първи път италиански деца свириха български автори на Фестивал на българската култура

Наскоро завърши вторият фестивал на Българската култура в италианската столица Рим. Фестивалът има за цел, преди всичко, да запознае италианската публика с българската музика, изкуство, литература и история, както и да даде възможност за изява на млади таланти от двете държави.
 
 Идеята за фестивала тръгва като частна инициатива на родолюбиви българи и не е подпомогнат от никоя българска институция. Организира се от смесен българо-италиански екип: музикално-културна Асоциация ''7 Note Romane'' с президент  Бренда Преториус /поп-рок звезда от 90-те години, композитор и вокален педагог/ и Йорданка Минева /музикален педагог и композитор, автор на 2 клавирни партитури за деца и юноши, издадени и на български език в Италия  ''Да свирим в неравноделни размери'', 2013 и ''Мистерията на българските ритми'',2016/. 
Фестивалът е посветен на 140 години от Освобождението на България и на председателството й в Европейския Съюз.
 
В няколко концерта се изявиха млади изпълнители на различни инструменти. Между  тях се откроиха пианистите от класа на Йорданка Минева, носители на награди от италиански и международни музикални конкурси. Изпълниха се произведения от европейски и български автори ( П.Хаджиев, А. Стоянов, А. Райчев, А. Танев, П.Стайнов, Георги Златев - Черкин), както и някои пиеси в неравноделни размери от двата сборника на Йорданка Минева. 
Специални гости бяха  и младото италианско дуо - 15 годишните Лара Бианкалана - виолончело и Агнезе Джанмусо- пиано, победители в различни музикални конкурси. Те изпълниха произведения на Брамс и Фуре, но впечатлиха публиката най-вече с премиерата на  ''Севдана'' от Георги Златев- Черкин.
 
На Фестивала бяха представени и две изложби на българските художници:
 
Николай Делиянев, който от дълги години твори в Италия, участник в многобройни изложби в Италия и България. Картините му са определени като - ''абстрактни творби, разкриващи ритмична синхронизация на линии и цветове...'' и
 
 Иван Бонев, млад художник-илюстратор, носител на награди, който за първи път се представи със самостоятелна изложба в Рим.Тема на изложбата му беше ''По стъпките на Орфей''.
 
По време на фестивала на българската култура  историкът Теодор Тодоров с голям успех представи книгата си ''По следите на българските гарибалдийци'' наскоро публикувана в Италия.
Това произведение съдържа 1500 страници в 2 тома с 150 страници приложения, плод на 3 годишен труд, на  задълбочени проучвания и анализи от италиански и български архиви и данни, любезно предоставени лично от правнучката на Гарибалди, г-жа Аннита, както и фамилни документи от потомци на нашите герои- гарибалдийци. За първи път български историк подробно описва родното гарибалдийство,  излагайки непознати до сега факти и личности, свързващи историята на България и Италия.
 
Фестивалът завърши в град Тиволи, близо до Рим, с концерт-награда на представилите се най-добре на Италианските Национални Музикални Конкурси ''7 NOTE ROMANE'' '' -5 издание и  ''SCI.PA.SA.GI.'' - 2 издание. 
На концерта беше представена и изложба, дело на историка Теодор Тодоров. Тя беше посветена на историческо-културните връзки между България и Италия. Изложбата съдържаше картини, изработени с дърворезба и пирограф, макети, картини, изобразяващи  български национални шевици, макети на видове типични български къщи и т.н.
Почетен гост на концерта беше кметът на град Тиволи.
 
 
https://www.facebook.com/456602551131115/videos/921092304682135/


Партньори