Skip to Content

Шесто издание на фестивал и академия Алегра

С премиерен камерен концерт на Румен Цветков (виола) и Людмил Ангелов (пиано) на 15 юли, понеделник,  в Русе започна шестото издание на Фестивал и академия „Алегра“ .

Десетдневната програма на предвижда девет концерта – рецитали, камерни концерти и един симфоничен концерт, с произведения от Бах, Шуман, Брамс, Шуберт, Прокофиев, Шостакович, Бородин.

Чрез проекта Orchestr  AMATA организаторите на фестивала се обръщат тази година и към една нова публика: любителите-музиканти. Водачите на групи от трите топ швейцарски оркестъра –Тонхале Оркестър Цюрих, Филхармония Цюрих и Люцернски Симфоничен оркестър ще предложат на 21 юли заедно с над 40 любители-музиканти специален концерт за жителите и гостите на Русе. Акцентът ще бъде Девета симфония от Антонин Дворжак.

В първите три дни на  фестивала са концертите с камерна музика на преподавателите в тазгодишната Академия. Майсторските класове са запазената марка на „Алегра“. Тази година те са по  виола, цигулка, чело, китара и камерна музика. Сред преподавателите са водещи музиканти като професорите Себастиан Хаман (цигулка) и Андреас фон Вангенхайм (китара), също Ласло Феньо (чело) и проф. Румен Цветков (виола). Нов елемент във фестивалната програма са и камерните концерти, в които избрани участници от майсторските класове ще имат привилегията да свирят пред публика заедно с преподавателите в академията. Очакват се близо 100 участници от цял свят, които за десет дни ще превърнат Русе в лятна столица на класическата музика.

Фестивалът и академията започнаха през 2014 година по инициатива на родения в Русе Петър Найденов, соло контрабасист на Люцернския симфоничен оркестър и преподавател в университета по изкуства в Цюрих.

В досегашните издания са преминали близо 400 участници от над 20 страни от Европа и света. А“Алегра“ се утвърди като лаборатория за млади музикални таланти.  Мнозина от участниците в майсторските й класове са вече лауреати на национални и международни музикални конкурси или изпълнители в известни симфонични оркестри.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на общината в Русе, фондация „Aмерика за България“, министерството на културата, национален фонд “Култура”, посолството на Швейцария, унгарския културен институт и „Каолин ЕАД“.

Концертите ще се проведат в зала "Европа" и голямата зала на Доходното здание в Русе при свободен вход.Партньори