Skip to Content

Пет фестивала очакват студентите на НАТФИЗ

Дата на събитието: 
Пт, 27/08/2021 - 19:45 - Чт, 28/10/2021 - 22:45

На 27 август Международният театрален фестивал в гр. Сибиу, Румъния (Sibiu International Theatre Festival) ще представи класът на проф. Боньо Лунгов  с „Приказки за Хитър Петър“. Наситена с много смях, автентичен български фолклор, забавни истории и великолепна актьорска игра, постановката на проф. Боньо Лунгов и доц. д-р Константин Каракостов несъмнено ще впечатли международната публика.

Втори, в началото на септември, ще се представят танцьорите на доц. Ясен Вълчанов. Селектирани в програма на „Европейски театрални алтернативи – Буря и Натиск“ (Theater European Alternatives - Sturm und Drang) младите актьори ще представят постановката на д-р Александър Манджуков „Пепелище“. Спектакълът, вдъхновен от съвременната приказка за „Пепеляшко“ от Пиерет Фльосио е диалог между послания от приказката и емоционалния живот на съвременния човек, с фокус върху фантазното в любовта.

Поради пандемичната обстановка първото издание на форума ще се проведе онлайн, което практически ще направи селектираната продукция достъпна за творците от всички точки на света.

На 13 септември дипломираните възпитаници на проф. Пламен Марков ще представят на „Сцена на кръстопът“ – Пловдив „Кукли сме ние“. Постановката на младата режисьорка Елица Йовчева предлага остър анализ на обществото през погледа на най-младата негова част. Спектакълът се пребори в категория „Най-добро представление“ на наградите НАТФИЗ НАЙ-НАЙ-НАЙ и ще остане в репертоара на Театър НАТФИЗ за още една година – до май 2022.

Между 22 и 30 септември четвъртокурсниците на проф. Румен Рачев ще станат част от програмата на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ в Стара Загора. В компанията на експерти, творци и гости от цялата страна и Европа младите актьори ще представят „Снежната кралица“ по Ханс Кристиан Андерсен, в драматизацията на Евгени Шварц и в постановка на проф. Румен Рачев и доц. Боряна Георгиева.

На 6 октомври спектакълът „Посещението на старата дама“ от Фридрих Дюренмат ще се съревновава в националния фестивал „Младите в театъра“ в Ловеч. Без да се превръща в социален манифест постановката на Дамян Тенев е пленителен художествен образ, с който обучените от проф. Пламен Марков актьори, смело заявяват личната и и гражданска позиция спрямо властващия политически ред.

На 28 октомври, националният конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ ще обяви своите наградени. Сред отличените в тазгодишното издание са  Боян Арсов (възпитаник на проф. Снежина Танковска) и Ростислав Георгиев (ученик на проф. Маргарита Младенова). Боян Арсов привлече вниманието на критиците с режисурата си в „Бесове“ от А. Камю по Ф. М. Достоевски в Театър НАТФИЗ, а Ростислав Георгиев  със спектакъла „Мерсие и Камие“ по романа на Самюъл Бекет, който ще се играе на сцената на Театрална работилница „Сфумато“. Всеки избор на журито би бил достоен.

 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT